Podzimní hnojení je výživná bomba pro vaši zahradu. Pamatujte si jedno pravidlo

 Zahrada 
08. října 2021 15:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
To, co rostliny během sezony z půdy odeberou, to byste do ní měli zase vrátit Pixabay
Blíží se doba, kdy se rostliny připravují na období klidu. Přesto je potřeba věnovat i nadále zahradě, která je po sezoně vyčerpaná, péči. A to formou hnojení.

Pamatujte si jedno pravidlo. Kolik živin rostlina odebere, tolik jich musíme půdě zase dodat zpět. Díky tomu si udržíte půdu stále dobře zásobenou živinami. A ty byste měli doplnit právě teď na podzim.

Proč na podzim 

Po sklizni je půda poměrně vyčerpaná. Proto je potřeba do ní dodat vhodné hnojivo, které požadované živiny dodá a vytvoří humus, jenž zvyšuje úrodnost půdy. Díky tomu bude zemina připravena nejenom na jarní výsadbu, ale zejména dodá sílu těm rostlinám, které zůstávají i přes zimu na zahradě. Ty tak budou odolnější i proti houbovým chorobám.

Pozor na dusík

Buďte opatrní při výběru vhodného hnojiva. To, které běžně používáte na jaře, má zcela jiné složení než to, které byste měli použít na podzim. V tomto období by mělo mít hnojivo nižší obsah dusíku a vyšší obsah draslíku. Proč se vyhýbat dusíku? Je to jednoduché. Je to látka, která podporuje rychlý růst, což ale na podzim není zrovna žádoucí. A naopak draslík pomáhá rostlinám úspěšně přezimovat a chrání je před houbovými chorobami. Ve složení podzimního hnojiva by se měl také objevit hořčík a železo, které mají pozitivní vliv na obsah chlorofylu v rostlinách.

Vhodná přírodní hnojiva 

Kromě speciálně již namíchaných směsí můžete pro podzimní výživu půdy použít i organická hnojiva. Ideální je koňský či kravský hnůj, ale i klasické slepičince. Skvělé je, pokud se vám tyto druhy hnojiv podaří smíchat. Slepičince totiž obsahují velké množství fosforu, takže společně s koňským či kravským hnojem dokáží vytvořit doslova výživnou bombu pro vaši zahradu. 

Jak hnojit

Jakmile máte za sebou sklizeň, odstraňte ze zeminy všechy zbytky rostlin a plodů, zejména těch hnijících. Poté půdu pěkně prokypřete. S hnojivy pak zacházejte opatrně. Vždy odměřte potřebné množství hnojiva a rozházejte jej po záhonech a následně zapracujete do půdy. A opět nezapomínejte vše zalít. Díky tomu budete mít záhony opět dobře připraveny na další sezonu. Během podzimních prací nezapomeňte také na svůj trávník. Jak se o něj správně postarat jsme psali zde.

Zdroj: growagoodlife.com, almanac.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod