Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít

 Komerční článek 
11. června 2024 17:59 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mechanické broušení funguje na principu odstranění horní vrstvy materiálu pomocí abrazivních nástrojů Shutterstock
Pojďme prozkoumat ještě více možností pro odstranění starých nátěrů ze dřeva. Ať už jde o starý nábytek, pergolu, zahradní nábytek, plot nebo dřevěné doplňky, existuje celá řada technik a triků, jak získat zpět jejich přirozenou krásu.

Šmirgl - aneb stará škola

Mechanické broušení funguje na principu odstranění horní vrstvy materiálu pomocí abrazivních nástrojů, jako jsou brusné papíry, kartáče nebo brusky. Začněme brusnými papíry, které jsou základním kamenem mechanického broušení. Tyto papíry jsou dostupné v různých hrubostech, což umožňuje práci od hrubého odstranění až po jemné dokončení. Pokud máte silný a odolný nátěr, začněte hrubým brusným papírem a postupně se přesuňte na jemnější, dokud nedosáhnete požadovaného stavu hladkosti povrchu.

Dalším důležitým nástrojem jsou kartáče, které jsou efektivní při odstraňování nátěrů ze škvír a záhybů dřeva či kovu. Kartáče mají různé tvary a velikosti, což umožňuje dosáhnout i do těch nejtěžších míst. Jsou to prakticky detektivové, kteří odhalují skryté vrstvy materiálu a odkrývají původní povrch.

Ať to brousí samo

A konečně brusky, které jsou jako tanečníci na parketě. Často mají zásobník na pohlcování prachu z broušení, najdete je jak v aku variantě, tak i s kabelem a na výběr jich je nepřeberné množství. 

Vibrační brusky jsou konstruovány tak, aby se jejich hlavní pohyb odehrával ve vertikálním směru, což způsobuje rychlý a krátký pohyb dopředu a dozadu. Tento vibrační pohyb umožňuje, aby se brusná plocha přesně a rovnoměrně dotýkala povrchu, což zajišťuje rovnoměrné a přesné broušení. Vibrační bruskaje ideální pro práci na menších plochách nebo pro detailní úpravy, kde je potřeba precizní práce. Díky své malé velikosti a lehkosti jsou také snadno ovladatelné a manipulovatelné.

Excentrické brusky, na druhou stranu, kombinují rotaci a oscilaci, což zajišťuje agresivnější a efektivnější odstranění materiálu. Hlavní pohyb excentrických brusek je rotace v kruhovém směru, ale současně se také pohybují ve směru osy, což způsobuje vibrace. Tento kombinovaný pohyb umožňuje rychlejší odstraňování materiálu a zanechává hladší povrch než vibrační brusky. Excentrická bruska je ideální pro práci na větších plochách a rychlé práce, kde je potřeba odstranit větší množství materiálu. Díky své vysoké účinnosti a výkonu jsou často preferovanou volbou profesionálů.

Jak nátěru zatopit

Ale co když nechcete sáhnout po hrubých silách, ale chcete zacházet s dřevem či kovem citlivěji? Vstupuje do hry horký vzduch! Horký vzduch je jako jacuzzi pro dřevo a kov - jemně je hladí a láme staré vazby. Zajímá-li vás tento způsob, poohlédněte se po horkovzdušné pistoli. 

Opalování nátěru ze dřeva je jedna z alternativních metod odstraňování starých nátěrů, která využívá vysokého tepla k rozkladu a odstranění povrchových vrstev nátěru. Princip opalování spočívá v použití benzínových nebo plynových opalovacích lamp, kdy se otevřený oheň aplikuje na povrch s nátěrem. Při působení tepla se nátěr zahřeje a začne se odlepovat od povrchu dřeva. Pokud je nátěr organického původu, může být náchylnější k hoření nebo tání, což zjednodušuje jeho odstranění.

Mladý chemik

Princip fungování chemických odstraňovačů nátěru spočívá v jejich schopnosti rozpouštět a rozkládat nátěr na povrchu dřeva. Tyto odstraňovače často obsahují silné chemikálie, jako jsou rozpouštědla, alkalické látky nebo kyseliny, které reagují s nátěrem a rozkládají ho na menší částice. Tímto způsobem se nátěr stává měkčím a snadno odstranitelným pomocí škrabky, kartáče nebo vysokotlakého čističe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Turecko 2024: Klenot mezi dovolenkovými destinacemi

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít