Jak vybrat správný lustr

 Ostatní 
16. srpna 2017 20:03 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Při zařizování domu či bytu je dobré si výběr osvětlení dobře rozmyslet  Shutterstock
Kvalitní designový lustr rozhodně oživí jakýkoliv prostor. Velmi zajímavé jsou tradiční klasické nebo rustikální lustry kované, dřevěné nebo křišťálové. Moderní lustry zase využívají nejnovější materiály a tvary.

Se světelným vybavením svého bytu si můžete pěkně vyhrát. Zároveň to ale můžete i pěkně prohrát. Jak vybrat správné a vyhovující světlo?

Světlo přizpůsobte účelu místnosti. V každé místnosti vašeho bytu vykonáváte jinou činnost. Například kuchyň je do jisté míry i pracovnou. A na práci je přeci potřeba dobře vidět, proto je vhodné hodně intenzivní světlo, nejlépe dvě. Jedno u linky a druhé nad jídelním stolem. Naopak je tomu v ložnici. Vždyť kdo by si chtěl ráno rozsvítit a ihned se oslepit mohutnou světelnou září? Asi nikdo. Do ložnice je proto lepší volit tlumenější osvětlení.

Odborníci většinou tvrdí, že světla bychom měli dělit na tzv. centrální a dekorativní. Centrálního světlo, což je většinou lustr, tedy slouží jako hlavní zdroj světla a důležitý je především jeho výkon. Účel dekorativních světel je pak jasný – zdobit. Každý, kdo se alespoň trochu vyzná v designu, ví, že se dá spojit obojí. 

Pro nižší stropy volte přisazená svítidla - lustry do obývacího pokoje

Klíčovou součástí každého obývacího pokoje je lustr nebo stropní svítidlo. Pokud máte menší obyvák a nízké stropy, doporučujeme přisazený lustr nebo přisazené stropní svítidlo. Dají dostatek rozptýleného světla a místnost opticky zvětší. Některá přisazená stropní svítidla jsou na dálkové ovládání, a lze tak nastavovat různá barevná nasvícení.

V případě velkého obyváku s vyšším stropem jsou vhodnější lustry. Budou se krásně vyjímat ve středu místnosti, případně nad konferenčním stolem. A jaké lustry do obyváku jsou nejvhodnější? Záleží na vašem vkusu, ale také je dobré pamatovat na celkový vzhledu obývacího pokoje, zkrátka aby světlo nebylo jako „pěst na oko“, ale naopak aby do interiéru zapadlo a ještě ho povýšilo.

Pokud tedy máte obývací pokoj zařízený ve starodávném stylu, doporučili bychom rustikální svítidla, ratanová svítidla nebo vitrážová svítidla. Jestliže dáváte přednost moderně, jsou dobrou volbou designové lustry. Ti, kteří milují luxus, zase určitě budou spokojeni s křišťálovými lustry. Pozor však na velikost svítidla. Rozhodně neplatí, čím větší, tím lepší.

Intenzita osvětlení


Také volba žárovek je důležitým aspektem, který není radno podcenit. Sedět u jídelního stolu s nevhodně směrovaným oslňujícím světlem není nic příjemného. Stejně tak mdlé nedostatečné osvětlení velkého obývacího pokoje vám pobyt v místnosti nezpříjemní. Při výběru lustru a žárovek se tedy zaměřte i na následující otázky: Jakým směrem je světlo? Jsou žárovky skryté nebo odkryté? Pokud jsou žárovky plně vystaveny, měli byste zvážit také přidání stmívače do vašeho lustru pro ovládání světelného výkonu.

Stojací a nástěnné lampy dotvoří interiér

V prostorném interiéru vynikne lampa s rozmáchlým obloukem, díky němuž plně nahradí lustr. Stojací a nástěnné lampy se nejlépe hodí do místností s nižším stropem, protože ho opticky prodlouží. Navíc vytváří útulná zákoutí, osvětlí tmavé rohy, vytvoří nenapodobitelnou atmosféru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008