Používáte mulčovací fólie? Máme pro vás špatnou zprávu

 Zahrada 
15. února 2018 10:36 / Bronislava Silná
  13
📷
4 fotografie v galerii
Běžný pohled na jahodová pole Shutterstock
Mulčovací fólie či netkané textilie jsou oblíbenou metodou, jak zabránit růstu plevelů a snížit potřebu zálivky. Jsou ale opravdu tak neškodné, jak to vypadá? Přinášíme zajímavé informace.

Použití fólií na záhony a pole vypadá na první pohled jako skvělý počin. Sníží se totiž potřeba různých přípravků, které bychom museli jinak do půdy dávat. Snižuje se odpařování vody, zvyšuje se výnos, neboť černé fólie půdu prohřívají, což se uplatňuje zejména u jahod a naopak bílé ji pro změnu chladí, což má smysl u chřestu. Tyto skvělé možnosti mají ovšem svůj háček.

Složení fólií není chemicky stabilní

Představa, že fólie položená na záhonku je zcela inertní a s životním prostředím nijak nesouvisí, není zcela přesná. Zejména fólie z polyethylenu obsahují barviva a ftaláty na měkčení. Ovšem i netkané textilie na tom nejsou zcela dobře. Jde totiž také o plast, konkrétně nejčastěji polypropylen, případně polyester.

Přírodní vlákna zde tvoří jen asi jedno procento. Vlivem zálivky, deště a jeho složení i vlivem slunečního svitu se látky z fólií uvolňují a přesouvají do půdy. Následně tak pochopitelně ovlivňují jak obsah látek v půdě, tak i obsah různých škodlivin v pěstovaných produktech. Navíc se vlivem vody mohou dostávat jedy do řek a potoků.

Jak škodí

Ftaláty škodí různým způsobem. Obzvlášť citlivé jsou děti a těhotné ženy. Ale jsou škodlivé pro každý živý organismus. Do těla se dostávají vdechováním a skrze potraviny. Buď je kontaminován samotný produkt, nebo jde o přenos z plastového obalu na výrobek.

Ftaláty snižují imunitu, poškozují játra a další orgány. Zvyšují hyperaktivitu. Mnohá rizika nejsou zcela prozkoumaná. Pravdou je, že polypropylen ftaláty neobsahuje. Ale i u netkané textilie hrozí vyplavování barviv.

Fólie kazí půdu

Působení fólií ale není jen skrze kontaminaci cizorodými látkami. Existují studie, které uvádějí, že půda pod fóliemi ztrácí postupně své vlastnosti. A zejména tam, kde se používají fólie opakovaně, dochází k tomu, že půda nemá takovou schopnost zadržovat vodu. Tvoří se v ní méně stabilní části a naopak složka humusu se snižuje. Půda degraduje a stává se málo použitelnou.

Co použít místo fólií

Určitě je vhodnější namísto umělých produktů použít produkty přírodní, které se postupně rozkládají a půdu obohacují o živiny. Zcela jistě je možné mulčovat obyčejnou slámou. Také je možné využívat posekanou trávu a další přírodní zbytky. Zajímavou inspirací může být i článek zde. Je pravdou, že se v případě použití trávy a slámy mohou na záhony více přilákat slimáci. Proto tomuto nebezpečí lze ale bojovat jinými přírodními prostředky. Například ohraničit jednotlivé záhony popelem ze dřeva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47