Vyžeňte slimáky ze své zahrady. Poradíme vám, co na ně určitě zabere

 Zahrada 
05. května 2018 10:21 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Boj s těmito škůdci je obtížný a dlouhý Shutterstock
Slimáci patří mezi velké nepřátele zahrádkářů. Po zimě bývají malí a slabí, ale v těchto dnech se už dostávají do nebezpečně žravého tempa. Co dělat, aby vám na zahradě z vašich výpěstků něco zůstalo?

Posbírejte je!

U slimáků platí více než kdy jindy rčení, že nejlepší obrana je útok. Pokud chcete být v boji opravdu úspěšní, vezměte si každý večer kbelík a co nejvíce jich posbírejte. Jedná se sice o náročný, nicméně o velmi účinný způsob likvidace slimáků. A zneškodnění nepřátelé vám ještě poslouží jako součást kompostu.

S chemickými prostředky nakládejte opatrně

Pokud nemáte na náročný sběr nervy, můžete volit rychlejší řešení. Velmi účinné jsou chemické prostředky, ale jejich použití nemusí zůstat bez následků. Pokud se dostanou tam, kam nemají, mohou způsobit potíže i vaší zahrádce. Pozorně proto čtěte návod k použití.

Popel, sůl či skořápky?

Jestliže se chemie bojíte, vezměte si na pomoc tradičnější prostředky, jako jsou třeba popel, sůl či rozbité skořápky. Tito přírodní pomocníci sice fungují, ale jen do prvního deště, ranní rosy nebo silnějšího větru. Počasí s takovou ochranou rostlin dokáže zamávat během několika sekund a slizcí tvorové mají cestu k zeleni volnou.

Slimáci chutnají kachnám i ježkům

Mnohem spolehlivěji zahradu chrání přírodní nepřátelé těchto škůdců, tedy především ježci, slepýši či žáby. S menšími kusy si poradí stonožky a střevlíci, v posekané trávě dovedou zasáhnout také ptáci. Dobrou práci v protislimáčím odboji odvedou i rejsci a krtci, ovšem lákat tyto druhy na zahradu není zrovna nejlepší a může tím dojít k vytlučení klínu klínem. Ke zdatným slimákožroutům patří i kachny a slepice.

Některé byliny jim nevoní

Zbavit se slimáků jde na omezeném prostoru též vysazením bylin, které jim příliš nevoní. Například se ani nedotknou libečku, v oblibě nemají ani tymián a kerblík. Dobře jim nedělá šalvěj. Ovšem pokud vysadíme šalvěj, musíme počítat s tím, že se v ní přijde vyválet několik koček z okolí, neboť  ty šalvěj milují.

Pozvěte slimáky na pivo

Pro boj se slimáky se prodávají také různé pasti, které do svých útrob záškodníky nalákají a pak je samy zahubí pomocí chemie. Některé chemické prostředky však mohou uškodit domácím zvířatům, které je požijí. Čeští kutilové si zase dávají na zahradu do země kelímek s pivem, jenž naláká plže, spoustu jich zabije, ale silnou vůní do zahrady přiláká slimáky z celého okolí.

Pokud svou zahradu před slimáky uchráníte, za chvilku se budete moci radovat z prvních letošních výpěstků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve