Sklizeň česneku je nutné dobře načasovat. Prodloužíte mu tak trvanlivost
Česnek ponechaný příliš dlouho v zemi se začne rozpadat - hůř se potom sklízí i skladuje.
Čas na sklizeň
Česnek se sklízí v létě, obvykle od začátku června do poloviny srpna. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě). K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan. Z menších ploch můžete česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče.
- Česneky nepaličáky (mají nepravidelně uskupené stroužky) byste měli sklízet tehdy, když má přibližně polovina rostlin polehlou nať. V době sklizně mají mít 3 až 4 slupky.
- Česneky paličáky (mají stroužky pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu) by měly opustit záhon v době, kdy jim zbývá pět dužnatých listů a mají 4 až 5 slupek.
Nať po sklizni neodstraňujte
Česnek sušte s natí nebo alespoň s její podstatnou částí. Zvlášť pokud budete chtít uplést česnekový cop, pak nať neodstraňujte. Předností copů je velmi dobrá skladovatelnost a úspora místa. Česnekové copy se pletou různým způsobem (klasické pletení, zaplétání, přikládání) do různých tvarů (cop, hrozen, koule). Velmi dekorativně působí přizdobení copu sušenými rostlinami.
Rostliny určené k sušení svažte po 10 až 20 kusech a rozvěste na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu. Pokud takové místo nemáte, rozložte je v tenké vrstvě na dřevěné či hliněné podlahy půd nebo na rošty. V dobrých podmínkách sušení česneku trvá přibližně měsíc.
Pokud nechcete česnek splétat do copů, pak po vysušení nať zkraťte asi na 3 cm nad cibulí (nepaličáky zalomením, paličáky odstřižením nůžkami), kořeny zkraťte asi na 0,5 cm.
Skladování až do příští úrody
Správně sklizený, usušený a skladovaný česnek může vydržet až do příští úrody. Ideální podmínky pro skladování:
- zavěšení v průvanu či skladování v prodyšných obalech na dobře větraném místě
- nenechávat ve velkých mrazech (vhodná je teplota kolem nuly)
Přípravy na vlastní sadbu
Za určitých okolností si můžete sadbu česneku připravit sami. Důležité je, aby váš česnek netrpěl žádnými chorobami. Pokud jste s ním spokojeni, jak s chutí, tak výnosem, není to nic složitého. Stačí dodržet čtyři jednoduchá pravidla:
- česnek určený pro sadbu vybírejte hned při sklizni
- volte dobře vyvinuté zdravé rostliny
- vybírejte mírně nadprůměrnou velikost
- sušte, čistěte a skladujte samostatně