Důvody, proč si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu
Jedním z nejdůležitějších argumentů pro pěstování vlastního jídla je, že budete naprosto přesně vědět, co budete ve vypěstovaném plodu mít. Respektive pokud nebudete vaše rostliny ošetřovat žádnými chemickými přípravky, budete si moci být jisti, že se žádné chemikálie z urostlého ovoce a zeleniny nedostanou do vašeho těla. Také máte vždy zaručeno, že všechno, co podáváte, bude naprosto čerstvé.
Dalším pozitivem je, že ušetříte peníze, které byste za ovoce a zeleninu jinak zaplatili. Pokud máte děti, můžete je prostřednictvím pěstování vlastního jídla učit o soběstačnosti. Nechte je zalévat rostliny a sbírat zeleninu a ovoce. Naučíte je, jak o přírodu pečovat a vytvořit si k ní vztah.
Zahrádkaření je také formou terapie. Pomáhá dokonce při depresi a úzkostech. Prací na zahrádce si můžete svým způsobem odpočinout a pročistit si hlavu. Nejen vaší náladě, ale také vašemu tělu pomůže pobyt na čerstvém vzduchu a na sluníčku.
Některé druhy ovoce a zeleniny také krásně kvetou, takže mohou vaši zahradu i zdobit, než se na nich urodí plody. Jiné rostliny mají zase okrasné listy, které dobře nejen vypadají, ale také skvěle chutnají.
I když pěstujete vlastní jídlo, může se stát, že si přece jen budete potřebovat přikoupit něco v obchodě. Až taková situace nastane, budete alespoň vědět, jak dobré ovoce a zelenina vypadají. Poznáte, co není dozrále, nebo naopak vypadá, že se brzy zkazí.