Podzim je ideální pro sběr kořenů. Právě teď mají největší sílu

 Zahrada 
20. října 2019 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I naši předci uctívali léčivou sílu kořenů Internet
Podzim je ideální doba pro sběr a sušení léčivých kořenů. V tomto období se totiž účinné látky stahují právě sem, do kořenů. Poradíme vám, jaké jsou pro sběr nejvhodnější.

Existuje mnoho léčivek, ze kterých se využívá buď kořen nebo celá rostlina. Nicméně právě v podzemní části rostlin jsou látky obsaženy v té nejkoncentrovanější podobě. A to věděli už i naši předci, kteří uctívali léčivou moc kořenů. Kořeny totiž představují symbol spojení se zemí, síly a vitality. Jejich využívání patří k nejstarším fyzioterapeutickým metodám. Naučte se je využívat i vy.

Co sbírat

Kořeny se mají sbírat po odkvětu, v době, kdy nať už začíná usychat. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, což bývá teď na podzim poměrně často. V léčitelství se nejvíce využívají kořeny pampelišky, lopuchu, kostivalu, lékořice, křenu, čekanky, proskurníku, kozlíku, třapatkyvnebo-li echinacei rdesna, puškvorce, pýru, bedrníku, zázvoru, kurkumy, ženšenu, kozince, ženšene a řady dalších. 

Šetrný sběr

Pokud sbíráte kořeny rostlin, které patří mezi vzácnější druhy, je potřeba, abyste postupovali skutečně opatrně zahradnickou lopatkou nebo rycími vidlemi (zarytí bylinkáři však tvrdí, že kořen by neměl přijít do styku s kovem). Pro sběr si vyberte exemplář starý nejméně tři roky, opatrně ho podrýpněte a odejměte menší kousek kořene. Rostlinu pak zase pečlivě zahrňte půdou. Budete-li skutečně šetrní, rostlina to přežije bez újmy. S opatrností to nemusíte nijak přehánět v případě, že jdete na kořen plevele. 

Očistit a zpracovat

Kořen nejprve očistěte. Odstraňte případnou nať, dobře jej očistěte kartáčem a pak  rychle krátce opláchněte a ihned otřete do sucha. Následně je nutné kořen rychle zpracovat. Existuje několik způsobů.

Je libo čerstvý nebo sušený?

Čerstvý kořen lze nastrouhat a využít na přípravu šťávy či obkladu. Z čerstvého lze také  připravit tinkturu. Nakrájejte kořen na malé kousky a zalijte kvalitním alkoholem. Macerujte nejméně tři týdny. Poté sceďte a užívejte vnitřně i zevně. Kořen můžete také sušit, a to v závěsných sítích či v sušičce. Je velice důležité kořeny usušit opravdu důkladně, jinak by totiž při skladování zplesnivěly. Kořeny skladujeme v uzavíratelné nádobě. Účinky kořene vydrží dlouho, a to 3–5 let. Ze sušeného kořene lze připravovat odvar i výluh. Skvělý na bolesti je například kostivalový kořen, z něhož si můžete připravit mazání. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47