Sváteční stůl by měl být nezapomenutelný. Co na něm nesmí chybět?

 Ostatní 
16. prosince 2016 06:29 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nejkrásnější svátky v roce si přece zaslouží něco výjimečného Shutterstock
Umíte prostřít stůl tak, aby vypadal pěkně, a přitom byl opravdu štědrovečerní? Nejkrásnější svátky v roce si přece zaslouží něco výjimečného, a tím vyzdobená tabule, promyšlená do nejmenších detailů, rozhodně je. Na které drobnosti bychom při uspořádání slavnostního stolu určitě neměli zapomenout?

Pro celkový dojem hraje důležitou roli tvar stolu nebo velikost místnosti. Málokdy je vše dokonalé a vyhovující, a tak nezbývá než pracovat s tím, co máme k dispozici. Samozřejmostí jsou jídelní servis, vhodné skleničky, důkladně naleštěné příbory a ubrousky.

Klasickými doplňky štědrovečerní tabule jsou svíčky a svícny, jmelí, drobné dekorační vánoční ozdoby, lesní zeleň a zlaté či červené detaily. Jistotou, která nikdy nezklame, je kombinace bílého servisu a čirého skla. Snadno je sladíme s jakýmkoliv prostíráním i ubrusem, působí elegantně a vůbec ne lacině.

Prostoru nemáme neomezeně, ale nádobí je spousta. Jak vše naskládat tak, aby výsledek nepůsobil amatérsky a chaoticky? Základem je talíř na hlavní chod, polévkový talíř, případně jen ubrousek, pokud budeme polévku servírovat v miskách či šálcích.

Příbory se zakládají směrem od talíře v pořadí, v jakém se bude podávat jídlo. Nad talíř se umísťuje příbor na dezerty. Rukojeti musí vždy směřovat k ruce, která bude s tou kterou potřebou zacházet.

Nad nůž přijde sklenka na nápoj k hlavnímu chodu, nad lžíci a dezertní lžičku umístíme sklenice na další nápoje. Pokud plánujeme i přípitek, pak sklenice pro tuto příležitost má místo vedle sklenky na nápoj k hlavnímu chodu.

Při slavnostních příležitostech zapomeňme na papírové ubrousky, používají se výhradně látkové. Skládají se do různých tvarů a pokládají na velký mělký talíř. Slánky, pepřenky či cukřenky by měly být společné maximálně pro čtyři hosty. Pečivo bývá umístěno v košících nebo miskách nad dezertním příborem.

Punc výjimečnosti dodají naší tabuli živé květiny, které by měly ladit s barvou prostírání, ubrusu nebo servisu. Pozor však na příliš aromatické druhy, které by mohly omamnou vůní ‚přebít‘ servírované dobroty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky