Několik tipů, jak si osvěžit vzduch v autě bez použití drahé chemie

 Ostatní 
31. května 2019 09:16 / Gabriela Simenonová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Stačí dobrý nápad a přírodní osvěžovač je na světě Shutterstock
Asi to znáte sami. Nastoupíte do auta a ovane vás zvláštní pach. Pokud vozíte pravidelně domácí zvířata nebo si občas dopřejete za volantem cigaretu, není se čemu divit. Nepříjemnému zápachu se leckdy nedá zabránit. Ale co jej alespoň zmírnit?

Je logické, že právě vůně do auta je jedna z prvních věcí, kterou si řidiči do auta pořídí. Je však velmi pravděpodobné, že sáhnou po aromatickém stromečku nebo po nějakém z ověžovačů vzduchu, které se umísťují na výdechy větracích otvorů. Jenže právě tyto vůně jsou často toxické a nebezpečné hlavně pro alergiky.

Pokud se však chceme zbavit pachu v autě, existují dvě metody. První je rychlá, při které použijeme zmíněné osvěžovače. Druhá je poněkud pracnější a spočívá v důkladném vyčištění celého interiéru vozidla. Pojďme se dnes podívat na možnosti rychlého řešení.

Běžný osvěžovač vzduchu

Hlavním záměrem osvěžovače vzduchu je překrytí nepříjemných zápachů v okolí. A to je právě ono. Osvěžovač pach pouze na chvíli potlačí, ale ten i nadále v interiéru zůstává. A i když osvěžovače voní hezky, jejich náplně jsou tvořeny nejrůznějšími chemickými sloučeninami. Jejich vůně může být úžasná, účinek na naše tělo a životní prostředí ale už tak úžasný není. Některé uvolňují škodlivé částice do ovzduší, jako například benzen či formaldehyd. Ty pak mohou způsobit podráždění dýchacích cest, bolesti hlavy, ve vážných případech i poškození jater a ledvin. Jiné zase obsahují ftaláty, o nichž je známo, že způsobují hormonální změny, vrozené vady, nebo reprodukční problémy. 

Zkuste domácí osvěžovač vzduchu

Jsou levnější, z přírodních ingrediencí a výhodou je i to, že víte, co jste do nich dali. Jejich příprava vám nezabere více než pár minut.

Vyrobte si polštářek

Vše, co potřebujete, je plsť, nůžky, děrovačka, jehla, nit, vata a váš oblíbený esenciální olej. Plsť si vystřihnete do dvou stejných tvarů a kraje obšijete čímž vznikne sáček. Použít můžete i kancelářskou sešívačku. Děrovačkou do něj uděláte několik otvorů. A nezapomeňte si tam nechat otvor na vatu, kterou pokapete esenciálním olejem podle svého vkusu a vložíte do vyrobeného sáčku. Takto vyrobený osvěžovač umístíme do interiéru, nejlépe před výdech větrání. Připevnit jej můžete přišitou šňůrkou. A až se vyvoní, můžete celkem jednoduše vatu vyměnit za novou. 

Použijte láhev s rýží

Esenciální oleje si také můžete nakapat do menších skleniček na zavařování, do kterých nasypete obyčejnou rýži. Do víčka udělejte několik otvorů. Do skleničky nakapejte esenciální olej, vsákne do rýže a vůně se bude postupně uvolňovat. Skleničku můžete uložit do některého z odkládacích prostor, nebo třeba pod přední sedadla a zabezpečit proti pohybu.  

Dřevěný kolíček

Vcelku jednoduchým způsobem můžete použít i dřevěný kolíček na prádlo. Nalepte na něj plstěné pásky, na které nakapete oblíbený esenciální olej. Kolíček pak jednoduše připevníte na průduch větrání a máte krásně voňavé auto. A můžete jej používat opakovaně. 

Existuje množství přírodních a netoxických způsobů, jak si auto hezky vyvonět. A i když s tím budete mít třeba trochu práce, rozhodně je lepší použít oblíbené esenciální oleje, než chemii. A ještě ušetříte peníze a v neposlední řadě i zdraví svých blízkých. (Dále čtěte: Hledáte novou vůni pro váš domov? Vytvořte si gelový osvěžovač).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008