Jak správně pečovat o akumulátory, aby vydržely co nejdéle

 Ostatní 
13. října 2017 07:57 / Bronislava Silná
  3
📷
1 fotografie v galerii
Aby vám akumulátor dlouho vydržel, musíte se o něho starat. Shutterstock
Stále více elektroniky kolem nás má v sobě zabudovaný akumulátor. Jak takové zařízení provozovat, aby vám co nejdéle vydrželo? Máme odpovědi na vaše otázky.

Paměťový efekt

U starších typů akumulátorů se uplatňoval tzv. paměťový efekt, který znamenal, že pokud akumulátor nabijete jen z poloviny a pak vybijete, bude mít tendenci si zapamatovat, že má poloviční kapacitu. Podobně se může přihodit, že se bude chovat akumulátor, který bude sice plně nabitý, ale bude vybitý jen napůl a dojde k jeho následnému nabití. To platilo beze zbytku o NiCd akumulátoreh a částečně o NiMH článcích. Dlouho se myslelo, že o moderních Li-Ion  článcích neplatí, ale ukázalo se, že i ony tímto problémem trpí.

Lépe je mít akumulátor nabitý

Akumulátory nemají příliš v oblibě stav, kdy jsou vybité. Je to dokonce velmi nebezpečné pro jejich další funkci. Z toho důvodu byste nikdy neměli nechat vybitý článek příliš dlouho mimo nabíječku. Pozor ovšem na to, zda při nabíjení nehrozí přebití. Většina nabíječek má toto řešeno. Při použití podezřelých výrobků za nízké ceny ale nelze tušit, jakým způsobem nabíjení probíhá, a snadno své články poškodíte.

Počet cyklů

Každý článek má určitý počet cyklů, které zvládne. Cyklem se rozumí doba od jednoho nabití k druhému. Zahrnuje tudíž jak nabíjení, tak i vybíjení akumulátoru. Dnešní články vydrží 500 i 1000 cyklů, což se může zdát jako hodně, ale stačí, když si představíte, jak často nabíjíte svůj mobil a pochopíte, že v tom může být problém.

Jak se tedy starat o akumulátor

Vždy se snažte svůj akumulátor nabít na maximum a při používání zařízení vyčerpat maximum energie. Je jasné, že jsou situace, kdy se toto vyčerpání nedá dodržet. Pokud budete mít v kameře ještě energii pro 20 minut záznamu a budete chtít natáčet 40 minut, nepochybně si svůj akumulátor dobijete. Podobně mobil, který bude mít ještě 30 % energie, před odchodem do práce také dobijete na plnou kapacitu, abyste nezůstali během dne bez proudu. Snaha by ale měla být o plné nabití a plné vybití. Plným vybitím se myslí stav, kdy přístroj hlásí třeba pět procent zbývající energie.

Pokud máme přístroj, který můžeme provozovat ze sítě, měli bychom tak činit. To je typická situace u notebooků. Jednoduchou odpovědí, proč některé přenosné počítače mají ještě po deseti letech svěží akumulátor je v tom, že byly používány v podstatě jako počítače připojené skoro vždy do zásuvky a jen občas běžely na akumulátor. Nebyl u nich vyčerpán počet cyklů a i po létech akumulátor dobře funguje.

Dbejte, aby žádný váš přístroj nezůstal vybitý. Dobíjejte vybité akumulátory co nejdříve. Pokud budete dodržovat tato pravidla, nebudete vystavovat přístroje příliš vysokým teplotám a nedojde k mechanickému poškození akumulátoru, bude vám zdroj energie sloužit i mnoho let k plné spokojenosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47