Vytvořte doma příjemnou podzimní atmosféru: Pohrajte si s barvami a doplňky

 Dům 
12. října 2017 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Jak dodat interiéru nádech harmonického podzimu? Stačí zvolit správně barevné doplňky Shutterstock
Teplými podtóny barev vytvoříte doma příjemnou podzimní atmosféru a navíc si ji můžete užívat pěkně v teple, ideálně zachumlaní v dece s hrnkem kakaa a kouskem jablečného koláče. Nalaďte se příjemně do podzimu

Léto uplynulo a nastupuje podzim, pro mnohé nepříjemné období plné plískanic, mlh a chladného počasí. Co je ale na podzimu nádherné? Bezesporu jeho barvy. 

Podzimní barvy

Oranžová 

Tóny oranžové jsou nejvýraznějšími barvami podzimu. Oranžová barva pomáhá zahánět špatnou náladu, vyzařuje radost, působí energicky a navozuje pocit tepla. Interiér dokáže rozzářit. Je však vhodné ji použít spíše na menší doplňky v sytějších odstínech. Hezky se sladí se zemitějšími barvami. 

Žlutá

V podzimním období je dobré používat spíše tlumenější odstíny žluté, jako je medově žlutá, okrová či zlatá. Žlutá barva interiér projasní. Vyzařuje silnou energii a posiluje dobrou náladu. Skvěle se doplňuje a kombinuje s dalšími barvami.

Červená

Do interiéru vnese červená barva energii a vitalitu, povzbuzuje, ale také může dráždit. V sytých tónech ji proto raději využívejte jen pro menší plochy. S červenou barvou je třeba nakládat opravdu velmi opatrně. 

Hnědá

Interiér v barvách podzimu se bez hnědé barvy rozhodně neobejde. Hnědá působí klidně, přátelsky a nenuceně a pozitivně ovlivňuje psychiku člověka. Pozor! Příliš tmavé barvy však ubírajá světlo a zmenšuje prostor, proto byste i s hnědou měli být opatrní. 

Pokoje a barvy podzimu 

Kuchyně

Kuchyně je prostor, kde primárně připravujeme jídlo. Používáme zde sporák, který symbolizuje oheň, a proto v místnosti musíme zacházet opatrně s červenou barvou. Ta nesmí převažovat. Žlutá barva naopak prostor zútulní a zateplí. I zde buďte s množstvím barvy opatrní. Teplotu ve žlutě vymalovaném pokoji totiž pocitově vnímáme až o 2°C vyšší, což v průběhu vaření zřejmě neoceníme.

S oranžovou podpoříte chuť k jídlu a urychlíte trávení. Vyvolává pocit radosti a je tedy pro kuchyni skvělou volbou! Berte ohled především na barvu kuchyňské linky, která místnosti dominuje. Její barva spolu s barvou stěny musí ladit a harmonizovat, nesmí působit chaoticky a přeplácaně.

Bojíte se experimentovat? V tom případě doporučujeme zvolit neutrální barvy. Vymalujte klasicky na bílo a vyřádit se můžete na barevných doplňcích. 

Obývací pokoj

Teplé barvy se skvěle hodí do společenských prostorů určených k zábavě a společenským aktivitám. Červená barva nutí k akci a je tedy skvělou volbou pro obývací pokoj. Působí dynamicky, je energická a vzrušující. Umí ale také působit agresivně a bojovně, dokonce zvyšuje krevní tlak. Opět s červenou barvou zacházejte opatrně. Ideálně volte doplňky v této barvě, rozhodně nečerveňte všechny 4 zdi pokoje!

Jak už víme, žlutá barva nás pocitově zahřeje, podporuje komunikaci, navíc je to barva optimistická a úžasná pro duševní a tvůrčí kreativitu. Kromě obývacího pokoje se skvěle hodí třeba do pracovny. Zlepšuje koncentraci a dodává energii.

Oranžová navozuje dobrou náladu a je povzbuzující. Rodinné zázemí a pohodlí docílíte také díky hnědé barvě. Přírodní barva navozuje domácí atmosféru a prostředí.

Ložnice

Pro ložnici je barevným vítězem podzimu zelená! Je to uklidňující barva, která snižuje napětí, příznivě působí na srdce a stimuluje nervovou soustavu. Vyvolává pocit bezpečí a snižuje vnímání hlasitosti. Ideální atmosféra pro relaxaci a odpočinek.

I v ložnici se ovšem hodí podzimní barvy jako žlutá, oranžová a hnedá. V kombinaci se zelenými pokojovými rostlinami bude vaše ložnice přímo kouzelná.

Podzim si žádá interiér s doplňky

Oživení interiéru je úkol hodný podzimního období. Nejsnadnější a nejefektnější cestou, jak toho dosáhnout, jsou nepochybně doplňky v podzimních duchu. Protože nám toto roční období nabízí dostatek přírodnin, byl by hřích je nevyužít. Z plodů a větví lze vytvořit krásné zdobené mísy, věnce nebo dekorativní svícny a vázy plněné jeřabinami. Na stůl se ale hodí také sušené květiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?