Venkovní krby a pícky k létu patří. Postavit si je můžete i sami

 Dílna 
16. května 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krb zvládnete postavit hravě během léta Internet
Pokud máte dvůr nebo velkou zahradu, proč si tam nepostavit venkovní krb, pec nebo pícku. Grilování masa či opékání buřtů v takovém prostředí má nenapodobitelnou atmosféru a posezení u krbu je dobře fungující relaxační technikou. Nejjednodušší cestou k pořízení venkovního krbu je zakoupit si hotový výrobek.

Základ venkovního krbu tvoří betonový odlitek doplněný o různé příměsi tak, aby vytvářel nejrůznější dekorativní struktury. Takový krb může mít stříšku z nerezového nebo měděného plechu a římsa, která tvoří zároveň pracovní plochu, může být z leštěné žuly. Celý komplet váží kolem 500 kg a sestavení zvládnete svépomocí. Hotové zahradní krby se prodávají od 5000 Kč, k dostání jsou i v rohové sestavě včetně doplňků. Výhody jsou zřejmé – necháte si přivést stavebnici krbu, za 2 hodiny ji sestavíte a můžete grilovat. Jsou však i nevýhody. Je to poměrně drahé, ale pokud máte k dispozici domácí zdroje včetně kamenů a starého litinové roštu, postavíte venkovní ohniště levněji.

Vlastní zdroje materiálů

Jednou z možností je nechat si venkovní krb postavit na zakázku. Můžete získat originální ohniště, bude vám ušité na míru. „Krbaři“ mohou při výstavbě využít vlastní zdroje materiálů, což může snížit náklady. Pro každého kutila je výzvou stavba venkovního krbu svépomocí. Na rozdíl od krbu v interiéru nejde o náročnou stavbu a s využitím návodů v literatuře či na internetu se to dá zvládnout.

Venkovní pec

K obohacení kuchyňského potencionálu dvora je zajímavou možností také venkovní pec. Venkovní pece z hlíny nebo pálených cihel mají tradici v Itálii, Řecku, Africe i na jiných místech světa. Je dobré se nechat inspirovat tím, co funguje mnohem déle než grily, sporáky či trouby. Jídlo připravené v takové peci má vynikající chuť. Zahradní pec můžete koupit jako stavebnici z šamotových tvarovek. Můžete si ji také postavit svépomocí a pizza, kuře nebo třeba zapečené brambory chutnají z takové pece o to lépe. Pec se staví na podstavec. Sokl pece může být z cihel, kamenů nebo omítnutých tvarovek. Jádro pece můžete postavit z šamotových cihel, ale skutečně autentická je hliněná pec. Předpokládá vytvoření jádra z hlíny, která se nanáší na formu vymodelovanou ze směsi mokrého písku a hlíny. Je vhodné vyzdít vstup do pece z cihel.

Výhody venkovních krbů

• Nahradí vám otevřené ohniště na zahradě.
• Spojuje dvě funkce - opékání a grilování.
• Grilovací zařízení máte hned připravené (nemusíte složitě připravovat klasický gril pro ohniště).
• Krb můžete umístit do zahrady, pergoly či altánu - komín lze protáhnout střechou (záleží na stavbě a následné úpravě pergoly).

Při zdobení pece se fantazii meze nekladou

Peci sluší mozaika ze střepů, případně kované dekorační prvky. Komín lze vytvořit nejrůznějšími způsoby, a pokud chcete zůstat u hlíny, tvaruje se obvykle z hliněných „hadů“ postupně namotávaných na provizorní formu z kartonu. Pec je nutné nechat před prvním roztopením dostatečně proschnout, aby nepopraskala. Dále čtěte: Krb by neměl chybět v žádné pořádné zahradě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod