Je na čase začít péct vánoční cukroví. Některé druhy potřebují na uležení i měsíc

 Ostatní 
22. listopadu 2017 10:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Harmonogram vánočního pečení vám ulehčí práci Shutterstock
Něco málo přes čtyři týdny. Tolik přesně zbývá do letošních Vánoc, a proto je na čase otevřít kuchařku a pustit se naplno do pečení. Pokud stále ještě váháte, kdy s přípravou svátečních cukrovinek začít, podívejte se na náš harmonogram, který vám nastíní, kdy je vhodné péct které cukroví.

Podle tradice se má u štědrovečerní tabule objevit dvanáct druhů cukroví, takže jeden druh za každý měsíc v roce. Do Vánoc zbývá ještě měsíc, takže můžete pozvolna začít. Jedině tak se vyhnete stresu a vše stihnete hezky postupně.

Čtyři až tři týdny před Vánocemi

Koncem listopadu nebo začátkem prosince se můžete bez obav pustit do pečení lineckého cukroví. Nejčastěji se tvoří kolečka nebo srdíčka, protože jsou nejméně náchylné na připálení. Oblíbené jsou ale i hvězdičky, které ovšem dobře hlídejte, špičky se často připečou. Vždy si dobře spočítejte, abyste měli stejný počet spodních i vrchních dílků s dírkou. Můžete také napéct podstavce pod včelí úly či košíčky, které později naplníte vanilkovým krémem a ovocem. Linecké napečte, ale zatím neplňte. Přijde na něj řada 14 dní před Vánocemi.

Nejlépe na Mikuláše je ideální začít péct i perníčky, které potřebují nějaký čas na to, aby změkly. Existuje sice řada receptů, které garantují měkké perníčky ihned po upečení, ale pokud chcete mít ty nejlepší perníčky, ty opravdové podle našich babiček, pečte je podle klasického receptu s předstihem. Tento čas je vhodný i pro pečení marokánek, zázvorek či vanilkových rohlíčků.

Dva týdny předem

V tuto dobu se můžete pustit do pečení medvědích tlapek, pracen, ořechů, nebo jiného cukroví z formiček. Můžete použít klidně ořechy, které jste letos zavařovali. Tuto techniku uchovávání ořechů vám blíže přiblížíme zde. Zrovna tak je vhodný čas na pečení cukroví z rozinkového, kakaového či kokosového těsta. Na náplně je ale pro tyto druhy cukroví stále čas. Jediné, co můžete již slepit, je linecké. Ozdobte si ale perníčky, které uložte do krabice, do které vložíte jablko, které pomůže perníčkům změknout.

Týden před Vánocemi

Jste-li milovníky rolád, pusťte se do jejich pečení. Stejně tak upečte korpusy, trubičky, rakvičky, laskonky, kokosky či pusinky a máslové cukroví. Naplňte košíčky, včelí úly, laskonky a ostatní pečivo, které to vyžaduje. Týden před Štědrým dnem je čas i na nepečené cukroví, jako jsou kokosové kuličky, kuličky rafaelo, nebo čokoládové hrudky.

Kde pečivo uchovat

Nejdůležitější je skladovat vánoční pečivo v chladu. Není nutné přeplňovat vánočním cukrovím mrazák nebo lednici, úplně stačí balkon. Pečivo vložte do papírové krabice vyložené alobalem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda