Jak pečovat o vánoční hvězdu, aby neopadala a zůstala krásná

 Dům 
19. prosince 2017 12:15 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Pomozte letos vánoční hvězdě přežít svátky Shutterstock
Navzdory tomu, na co jsme zvyklí, vánoční hvězda nemusí být jen vánoční dekorace, kterou po svátcích zahodíme. Když jí budete věnovat trochu péče, zajistíte, aby dobře vypadala mnohem déle, a dokonce můžete docílit i toho, aby vám příští rok znovu vykvetla.

Důležité je umístění. Položte svoji vánoční hvězdu na jasné, sluncem zalité místo. Mají rády vlhké prostředí, takže jim pomáhá, když rostou v blízkosti jiných rostlin, což zajistí vlhké mikro klima. Ujistěte se, že na ni nefouká. Nelíbil by se jí ani studený průvan ze dveří nebo oken, ani teplý vánek od topení nebo klimatizace.

Světlo je dobré, ale ne vždy

Během svátečního období je pro vánoční hvězdu vhodné světlé místo. Okno otočené na jih je ideální. Na tomto místě ji můžete nechat i během jara a léta. S nástupem podzimu ale rostlině prospívá přes noc minimálně dvanáctihodinový pobyt v úplné tmě. Buď ji můžete na noc zakrývat nebo přesunout do skříně nebo kumbálu. Jakmile začne vánoční hvězda znovu kvést, můžete toho nechat.

Pozor na uhnívání kořenů

Co se týče zalévání, během zimy vánoční hvězdy nemají rády sucho. Také by měly mít zajištěný dobrý odtok, protože jsou náchylné k uhnívání kořenů. Pokud je rostlina zabalená v balícím papíru, udělejte do něj dírky a potom ji položte do plastové misky, aby měla přebytečná voda kam odtékat. Během celého roku dodržujte vyvážený cyklus zalévání. Zalévejte, když je půda suchá, předejděte tomu, aby byla úplně vysušená a dávejte pozor na to, aby byl dobrý odtok.

Když budete chtít vánoční hvězdu zazimovat, musíte ji prostříhat. Jakmile opadají barevné listy, můžete se do toho pustit. Stříhat lze do té doby, dokud rostlina nebude asi deset až patnáct centimetrů vysoká. Až za pár měsíců opět začne nový růst, oštípání vánoční hvězdy vám zajistí košatější rostlinu, ale část s barevnými listy může být menší. 

Také vánoční kaktus patří k tradičním symbolům Vánoc a každý pěstitel je potěšen, když vykvete přímo na svátky. Jak toho docílit jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47