Rady na cesty: Co by nikdy nemělo chybět v základní výbavě na dovolenou?

 Ostatní 
29. června 2019 19:16 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozumně vybavená lékárnička by neměla chybět Pixabay
Ať už jedete na dovolenou autem, na kole, jdete pěšky či letíte letadlem, určitě by vám neměly chybět základní pomůcky na zvládnutí různých náročných situací. Máme praktická doporučení.

Jsou lidé, kteří si dokážou nezabalit ani cestovní doklady a na letišti se diví, že se musí vrátit domů. Ale i když většina z nás základní balení určitě zvládne, přece je dobré si připomenout, co by nemělo v žádném cestovním zavazadle chybět.

Malá, ale dobře vybavená lékárnička

Nemusíte s sebou tahat celou apatyku, ale určité základní léky se hodí. Když se na dovolené a obzvlášť na dovolené v zahraničí nebo uprostřed skal a lesů něco přihodí, budete připraveni. Lékárnička nemusí být veliká. Určitě se ale hodí mít jeden obvaz, náplasti, které řeší jak puchýře na patách, tak různá povrchová zranění. Určitě si vezměte léky proti bolesti a horečce. Doporučujeme také volně prodejné léky proti alergii, protože vám mohou velmi pomoci při nezvyklých reakcích na cizokrajné druhy hmyzu nebo při náhlých nachlazeních, které pomáhají zažehnat hned v zárodku. Potřebná je i kvalitní dezinfekce, například betadine. Samozřejmostí jsou léky proti průjmu. Vhodné je vzít jak živočišné uhlí, tak i endiaron. Míříte-li do lesů, přibalte sprej proti klíšťatům a komárům.

Drobné vybavení, které často velmi pomůže

Mezi drobné vybavení, které se může ukázat jako vybavení zásadní, určitě patří zavírací nůž švýcarského typu. Máte tak vedle nože minimálně vývrtku, pinzetu a otvírák na konzervy či lahve. To už stojí za to a velmi to pomůže. Cestujete-li letadlem, dejte nůž do zavazadla mimo kabinu. Nepodceňujte také zavírací špendlík, který vám pomůže vrátit gumu do vašich plavek a v nouzi s ním spojíte rozjíždějící zip. Kousek provázku zase poslouží jako improvizovaný pásek ale stejně dobře jako šňůra na prádlo, která zrovna vám bude na vašem ubytování chybět.

Izolepa

Izolepa vypadá z hlediska dovolené jako zbytečnost, ale to jen pro ty, kdo o cestování nic nevědí. Pomocí izolepy opravíte automobil – to když se vám chystá upadnou nějaká plastová část z karosérie či když vám praskne některá z gumových hadic v motoru. Izolepa opraví i prasklý batoh. A dokonce i když budete na hotelu, můžete izolepu využít na přilepení cedulky s nápisem „Nerušit“ ve vhodném jazyce, když nebude žádná cedulka k zavěšení na kliku k dispozici. Zkušení cestovatelé bez izolepy zkrátka nejezdí.

Pouzdro na doklady a peníze

Výbornou vychytávkou pro cestování do určitých nebezpečných lokalit je pouzdro na doklady a peníze, které vám visí na krku a máte ho pod oblečením. Ne, není to dokonalá ochrana před kapesní krádeží, ale přece jen jsou tam vaše doklady a peníze ve větším bezpečí. Dokonalé pak je, jestli je pouzdro vodotěsné a pojme i váš mobilní telefon. Koupat se bez obav z krádeže je skvělé. Podle typu dovolené se samozřejmě může hodit i celá řada jiných věcí. I o těch najdete různé informace na našem webu. Zkuste třeba článek zde o výběru spacáku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve