Překvapivá využití alobalu v domácnosti

 Dům 
27. prosince 2017 14:01 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Alobal vám může pomoct třeba s leštěním zašlého stříbra Shutterstock
V mnoha domácnostech vždycky nějaký alobal najdete, protože jej často používáme při vaření nebo pečení. Ve skutečnosti jej ale můžeme doma využít i při mnoha jiných činnostech od čištění až po praní.

Alobal je pro většinu z nás v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Možná ale neznáte všechna jeho využití, která vám v domácnosti výrazně usnadní práci. Zde je několik tipů.

Naostřete nůžky

Pomocí alobalu lze například naostřit tupé nůžky. Stačí jen kousek vzít a několikrát jej na délku přehnout, aby vznikl silný proužek. Čím víc vrstev přidáte, tím snadněji a rychleji se vám povede nůžky naostřit. Potom proužek podél delší strany rozstříhejte. Použijte celou plochu ostří nůžek. Čím tenčí proužky budete stříhat, tím víc prostoru budete mít pro ostření nůžek.

Vyleštěte stříbro

S využitím alobalu, jedlé sody, octa a mořské soli lze docílit toho, že se vaše zašlé stříbro bude zase lesknout jako nové. Nejprve pánvičku vystelte alobalem. Potom na ni nasypte všechny suché ingredience. To znamená lžičku jedlé sody a lžičku mořské soli. Pomalu do pánvičky nalejte půl hrnečku octa. Nakonec vše přelejte hrnečkem vřelé vody a naskládejte dovnitř zašlé stříbro tak, aby se všechny kousky dotýkaly alobalu. Pokud po vytažení z lázně na stříbře zůstanou nějaké nečistoty, můžete je vyleštit kouskem hadříku.

Usnadněte si žehlení

Díky alobalu může být žehlení rychlejší a efektivnější. Postup je jednoduchý. Položte na žehlící prkno kus alobalu a přikryjte jej oblečením, které se chystáte vyžehlit. Alobal bude odrážet teplo zpátky vzhůru, a tím pádem to bude jako byste žehlili obě strany oblečení najednou.

Vyzrajte na statickou elektřinu

Když přidáte kuličku alobalu do sušičky, nebude oblečení po sušení nabité statickou elektřinou. Kuličku není potřeba měnit. Můžete používat tu samou v řádech měsíců.

Zbavte se škůdců

Existuje šetrnější způsob, jak zbavit vaši zahradu drobných škůdců než pomocí agresivních pesticidů. Nastříhejte alobal na proužky a zamíchejte je do mulče. Škůdci se budou vaší zahrádce vyhýbat. Alobal bude navíc odrážet světlo zpátky na rostliny, a tím pádem pomůže jejich růstu.

Nejen alobal má v domácnosti více využití, než si myslíte. Také olivový olej skvěle uplatníte nejen při vaření.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve