Trápí vás ostré slunce v interiéru? Problém může vyřešit i fólie

 Dům 
28. dubna 2019 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sluneční paprsky mohou z bytu udělat výheň Deositphotos
Mít v bytě dostatek denního světla si přeje asi každý. Jenže když ostré slunce skrz okna doslova peče, je to krajně nepříjemné. Lidé v takovém případě často řeší problém pořízením drahé stínící techniky. Existuje přitom i finančně nenáročné řešení v podobě protislunečních fólií.

Sluneční paprsky mohou člověka pěkně potrápit nejen doma, ale i třeba během jízdy autem. Ostré slunce může být nepříjemné kdekoliv v interiéru, nejen kvůli pronikavému světlu, ale také nesnesitelnému horku, kterému se často dá zabránit pouze zatemněním oken či klimatizací. Slunce může potrápit i majitele automobilů, kde zapříčiňuje rychlé stárnutí interiéru i nesnesitelné horko. Pro oba případy existuje ale snadné a finančně nenáročné řešení: protisluneční fólie.

Fólie sníží i náklady za provoz klimatizace

Prosklené části domů či budov propouští sluneční paprsky dovnitř a skleníkový efekt pak extrémně zvyšuje teploty v interiéru. Ani klimatizace nezabrání tomu, aby lidé, jež jsou přímo za sklem, nepocítili účinky ostrých slunečních paprsků. A tedy i v případě, kdy je místnost vybavena klimatizací, mají protisluneční fólie své obrovské uplatnění. Zabraňují totiž přímému prostupu horka, a navíc snižují náklady na provoz klimatizace. Výhodou těchto fólií je také to, že zadrží minimálně 98 % UV záření.

To platí také pro protisluneční autofólie, které najdou své uplatnění ve vozech bez klimatizace i s klimatizací, kde významně sníží spotřebu energie. Díky omezení průniku UV záření chrání před ostrým sluncem také interiér vozu a omezují tak jeho vyšisování. Dále poskytují soukromí, chrání zavazadlový prostor před nezvanými pohledy a zásadně zlepší vzhled vozu. Při případném rozbití skla navíc chrání cestující před pořezáním.

Jak fólie fungují

Protisluneční fólie jsou vybaveny vrstvou kovu. Tato vrstva kovu je reflexní – zrcadlová. Díky této reflexi fólie většinu energie odrazí. Další část tepla absorbují přímo do sebe. Zbytek energie se přenese do interiéru. Současným trendem je používat protisluneční fólie, které propustí co nejvíce denního světla, avšak s vysokou reflexí, která zabezpečí co nejvyšší protisluneční výkon.

Instalace je možná do kanceláří i do bytů

Protisluneční fólie lze využít na veškeré objekty, které mají okna a ve kterých dochází v horku k nadměrnému nárůstu teploty vlivem sluneční energie procházející skly (skleníkový efekt).

Fólií existuje mnoho typů, exteriérové i interiérové. Do rodinných domů doporučují odborníci protisluneční fólie s prostupností světla 35 % a více. Pro komerční objekty je možno používat fólie již od 20% prostupnosti. Pokud se ale raději rozhodnete investovat peníze do žaluzií, můžete alespoň ušetřit tím, že si je namontujete sami. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Protisluneční autofólie

Koho trápí sluneční paprsky za volantem, obvykle se rozhoduje mezi pokovením skel ve vakuové peci a protisluneční fólií. Obvykle ale nakonec vítězí právě fólie. Obě varianty jsou sice cenově srovnatelné a mají i podobný účinek, ale fólie se na autech objevují častěji. Před pokovením je totiž nutné provést demontáž autoskel a skla vlepená v karosérii vyřezat. Tato práce zbytečně zabere několik hodin. Navíc může dojít k poškození vnitřní izolace oken a součástek, které stojí nemalé peníze.

V případě fólií je demontáž skel zbytečná a naprosto nevhodná. Profesionální aplikační firmy nechávají skla i vnitřní obložení na svém místě. Nedochází tak k poškození dveří, uchycení oken ani jiných součástek.

Nanesení kovu na demontovaná okna se provádí ve vakuových pecích. Kov však v některých případech po čase ztratí svou přilnavost a při běžném používání se začne stírat. Navíc se na sklech mohou vytvářet fleky od prstů a rukou. Podobné problémy u kvalitních protislunečních autofólií řešit nemusíte. Jejich životnost je totiž delší než životnost samotného vozu. Ani po letech se navíc nemění jejich vlastnosti nebo výhody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008