Pokud chcete, aby brikety v krbu nebo kamnech hořely co nejdéle, musíte vědět, jak s nimi topit

 Dům 
29. prosince 2017 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Brikety umí hořet i plamenem Shutterstock
Dřevěné brikety se hodí pro vytápění do všech druhů kamen, krbů i kotlů. Mají skvělou výhřevnost, ale záleží na tom, jakým způsobem s nimi budete topit!

Nejlepších výsledků a vysokých energetických hodnot dosáhnete při topení v kotlech na dřevoplyn, kde se palivo nejdříve zplyňuje a teprve pak se plyn spaluje s vysokou účinností. Při topení dřevěnými briketami je podstatná regulace vzduchu.

Přívod vzduchu

Pro samotné zapalování je nutné mít dostatek kyslíku, aby hoření a spalování bylo co nejefektivnější. Při samotném hoření a žhnutí by se měl ale přívod vzduchu uzavřít, aby se teplo uvolňovalo co možná nejdelší dobu.

Samotná doba hoření a žhnutí dřevěných briket se pohybuje od tří do pěti hodin v závislosti na druhu topeniště a množství přiváděného vzduchu. K dosažení efektivního topení se doporučuje osvědčený postup.

Oheň je potřeba rozdělat pomocí podpalovače, drobným dřevem nebo odlomením několika kotoučů z brikety. Při přikládání se zaplňuje spalovací prostor maximálně do jedné poloviny, protože dřevěné brikety při hoření zvětšují svůj objem.

Pokud chcete, aby brikety hořely plamenem, odlamujte kousky briket tak, aby byly velké zhruba jako pěst. Potom je do kotle, krbu nebo kamen přikládejte jen po malém množství. Nakonec si můžete sednout třeba ke krbu a sledovat plameny.

Efektivní topení

Pokud chcete, aby brikety hořely co nejdéle, vůbec je nelámejte, ale přikládejte je celé. Potom snižte také přívod vzduchu na minimum. Sice nebudete mít velký plamen, ale zase budete mít jistotu, že budou hořet déle a nebudete muset stále přikládat.

Efektivní topení dřevěnými briketami spočívá v tom, že briketa nemá hořet, ale správné je, když pouze žhne. Pokud si přímo nechcete užívat plamenů a pohledů do něj, ihned po rozhožení uzavřete přívod vzduchu a nechejte brikety pouze žhnout, aby šlo z krbu, kotle nebo kamen příjemné teplo. O topení biomilířem jsme psali zde.

Témata: brikety, topení, kotel, kamna
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47