Bylinky nemusí užívat jen člověk, skvěle pomáhají také pejskům

 Mazlíčci 
28. prosince 2017 07:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I pejskům prospívají léčivé bylinky Shutterstock
Lidé zcela běžně užívají nejrůznější bylinky na řadu nemocí a neduhů. Už ale málokoho napadne, že tyto dary přírody mohou být prospěšné i našim čtyřnohým přátelům. Dobře zvolené bylinky dokáží pejskům upravit zažívání, zlepšit povrchová zranění a celkově dokáží utužit jejich zdraví.

Trápí-li často vašeho pejska špatná imunita nebo žaludeční problémy, je nutné začít pečlivě dbát o jeho stravu. Důležité je vybírat krmivo pro citlivé psy a potravu zpestřovat vhodnými bylinkami, kterými pejskovi krmení posypete.

Bylinky pro pejsky

Ideální je bazalka, ta je vhodná například při psincovém kašli. Šípek obecný zase obsahuje spoustu vitaminu A a C. Má-li pejsek střevní potíže, pak mu dejte do krmení trochu oregana. Trápí pejska nechutenství? Zkuste mu do krmiva přidat trochu chilli. To zlepší celkovou stravitelnost krmiva a zlepší dýchání. Velmi nebezpečná je pro pejska tzv. torze žaludku. Možnou prevencí je kromě klidu před a po jídle také fenykl. Pozor, ten ale nedávejte fenkám v březosti.

Léčba nachlazení přírodní cestou

Během nemoci je dobré pejskům podávat více vitaminu C a podpořit tak jejich imunitu. Vyrábějí se i speciální sirupy určené pro psy s nachlazením. Vhodný je například jitrocelový nebo echinaceový sirup. Při nachlazení je vynikající také heřmánek. Pokud má například pejsek rýmu, dejte mu do pelíšku pár kapek heřmánkové tinktury, velmi rychle se mu uleví.

Jak se o bylinky postarat

Pokud chcete zaručit opravdu dobrou kvalitu sušených bylinek, nasbírejte si je sami a sami si je doma také usušte. Pokud nemáte vlastní zahrádku, tak je můžete nakoupit ve specializovaných obchodech. Kupovanému koření je ale lepší se vyhnout. O tom, kdy a jak se vrhnout na sklizeň bylinek, jsme psali zde.

Při sběru bylin je třeba dodržet pár zásad. V prvé řadě sbírejte dary zelené lékárny za suchého počasí, ani ne po ránu, pokud je na rostlinách rosa, ani ne po dešti. Mokré byliny totiž může velmi snadno napadnout plíseň a tím se znehodnotí.

Vaše poklady usušte co nejdříve po jejich nasbírání. Vyberte nějaké dobře větrané a suché místo. Sušit bylinky v koupelně nebo kuchyni, kde je vysoká vlhkost a ve vzduchu koluje mnoho výparů, rozhodně není ideální. Pozor také na přímé slunce - bylinky se na něm mohou snadno spálit a zčernat.

Byliny, u kterých sbíráte celou nať, lze svázat do menších kytiček a zavěsit. Listy, květy a kořeny se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých papírových krabicích, nebo na jiné ploše vystlané čistým savým papírem. Pokud sušíte byliny "naležato", pak vždy v tenké vrstvě. Nesmíme zapomenout na jejich časté obracení a provzdušnění. Pokud doma nemáte ideální podmínky pro sušení bylinek, můžete je usušit i v troubě nebo sušičce potravin. Dobře si ale ohlídejte nastavenou teplotu a dobu sušení, abyste dary přírody nespálili. Doporučená teplota sušení v troubě a v sušičkách se může u různých druhů a částí rostlin lišit, obecně doporučená teplota je kolem 30 stupňů Celsia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008