Jak nejlépe sundat staré tapety. S naším návodem je to hračka

 Dům 
28. ledna 2018 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ulehčete si namáhavou práci alespoň několika tipy Shutterstock
Jestli se chystáte odstraňovat tapety, musíte být připraveni na to, že vás nečeká lehká práce. Budete potřebovat trpělivost, vytrvalost, dostatek času a fyzické síly. Pokud to vše splníte, nakonec dosáhnete svého cíle. Zde je tip, jak na to.

Než se pustíte do práce, odstraňte z místnosti co nejvíce nábytku. Zbytek přesuňte doprostřed místnosti a spolu s podlahou vše zakryjte folií. Dobře ji přichyťte, aby neklouzala. Pokud můžete, vypněte elektřinu, protože později budete stěny namáčet. Kromě místnosti, nezapomeňte chránit i sebe a používejte při práci gumové rukavice. Pro jistotu nepouštějte do místnosti děti ani domácí mazlíčky, abyste předešli nehodě.

Ztrhejte, co půjde

Pokud najdete nějaké uvolněné okraje, strhejte co největší množství tapet. Jestli nikde nic neodstává, můžete si pomoci špachtlí. Chcete docílit toho, abyste odstranili svrchní papírovou vrstvu, aby ta pod ní později lépe nasákla vodu.

Navlhčená tapeta půjde lépe seškrábat

Potom naplňte kyblík nebo nádobu s rozprašovačem jedním dílem vřelé vody a jedním dílem studené vody z kohoutku. Pak po částech stěny namáčejte a seškrabávejte. Pokud nemáte rozprašovač, můžete vodu aplikovat větší houbou nebo mopem. Nechte vodu vsáknout patnáct minut nebo do té doby, než začne tapeta bublat. Zkuste nehtem, jestli jde tapeta dobře dolů. Jestli ne, zvlhčující proces opakujte.

Nakonec všechno seškrábejte. Dávejte si pozor, abyste nepoškodili povrch zdi. Je to namáhavá a zdlouhavá práce, takže si nezapomeňte dělat přestávky, když už nebudete moct.

Jestli se vám nedaří tapety odstranit ani po navlhčení, můžete do vody zkusit přidat změkčovač prádla. Jiný způsob je přidat do vody ocet. Zatímco horká voda povolí lepidlo, ocet pomáhá s jeho rozpuštěním.

Nakonec se pusťte do zbytků lepidla

Pokud na zdech na konci zbyly zbytky lepidla, čeká vás ještě poslední drhnutí. Zase existuje několik metod, jak na to. Zkuste na lepidlo houbičkou nanést horkou vodu s prostředkem na nádobí. Až lepidlo změkne, sedřete ho hadrem. Jestli to nepůjde, můžete do vody opět přidat i změkčovač prádla nebo jedlou sodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve