Koníček pro milovníky bájných příběhů: Znáte LARP?

 Ostatní 
26. ledna 2018 17:37 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během LARPu si vyčistíte hlavu a uvolníte emoce YouTube
LARP je zkratka anglického „living action role playing“, což ve volném překladu znamená "živé hraní na hrdiny". Zapojit se může úplně každý. Stačí jen vybrat si roli. Využívá se hodně improvizace a kreativity a každý hráč si sám rozhoduje, co jeho postava bude ztvárňovat.

Přibývá lidí, kteří se ve svém volném čase proměňují v někoho jiného. Nejsou to herci, ani šermíři, ačkoliv ke středověku mívají značné sympatie. Tito "larpeři" si libují v šití speciálních kostýmů, psaní scénářů a víkendových akcí, během nichž se maximálně zrelaxují. První LARPy se uskutečnily v pozdních 70. letech a svou celosvětovou popularitu získaly po roce 1980. Baví nejen mládež, ale stále více se do nich zapojují také starší lidé. 

Jak probíhá LARP

Na první pohled působí tyto akce jako tábor pro starší děti a dospělé. Se školním táborem mají ale málo společného. Snad jen snahu organizovaně si odpočinout daleko od domova. Jednotliví účastníci si již doma zvolí, jakou postavu by chtěli hrát a do jakého příběhu se chtějí ve své roli vcítit.

Jakmile hráč ví, jaké téma bude řešit, vypracuje si svou postavu. K tomu patří zajištění kostýmu a sepsání stručné charakteristiky své postavy. Postavu si tedy člověk tvoří sám a vymýšlí jí vlastnosti, minulost, zlozvyky, cíle apod. Tzv. napíše si charakterník. Tuto charakteristiku a svou představu o své postavě pošle hráč organizátorům LARPu, což jsou víceméně "táboroví vedoucí".  

Samotné hraní

Jakmile mají hráči jasno o svých představách a úkolech v rámci akce, začíná se hrát. Všichni si obléknou kostýmy a dozví se úvod příběhu. Když jsou "karty rozdány", postavy se rozejdou po areálu (po lese, tělocvičně či jiném určeném prostoru) a hrají svou roli. 

Dějová linie není pevně daná a má jen několik zásadních naplánovaných částí, které se ale během hry ještě mnohokrát změní, protože bez scénáře nikdo neví, co se stane za chvíli, jak která postava zareaguje apod. Tím je vše výrazně napínavější a zábavnější. Nejčastěji si "larpeři" hrají na bájné postavy, dávné hrdiny, středověké souboje či kouzelníky a mágy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve