Větší úrodu zajístí správný zimní ořez stromů a keřů. Poradíme, jak na to

 Zahrada 
12. února 2018 08:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimní ořez stromům prospívá Shutterstock
Měsíc únor je vhodným měsícem pro zimní prořezávku ovocných stromů. Pokud vše provedete správně, můžete se těšit na bohatší úrodu. A při práci na zahradě nezapomeňte ani na keře.

Správný ořez stromů spočívá hlavně v tom, poznat, které větve už nepřispívají k produkci ovoce a těchto větví pak strom zbavit. Díky tomu se síla stromu soustředí přesně tam, kam má. Ořez má smysl i u starých dřevin, které prořezáním hezky omladíte.

Staré a zanedbané stromy se ale nepokoušejte zmladit najednou. Je lepší udělat to několikrát - rok po roce. V opačném případě strom najde tolik energie, že vyžene větve z každého očka, které najde. A to taky není dobře. O tom, jak pečovat v zimě o zahradu, jsme psali zde.

Zimní řez stromů a keřů

Zimní řez stromů provádějí zahradníci nejčastěji v lednu a v únoru. Je třeba dávat pozor, aby se při dořezávání, zejména pokud odřezáváte silné větve, neodloupávala žádná kůra. Můžete tomu zabránit takzvaným dvoufázovým řezáním – naříznete větev zespoda, blíž ke kmeni, a potom shora kousek dál od kmene. 

Řez by měl být veden v zesíleném místě zvaném větevní kroužek, kde se rána nejrychleji zacelí. Pro větve o průměru větším než dva centimetry je vhodné přetřít ránu stromovým balzámem nebo jiným odpovídajícím přípravkem.

Jaké stromy tvarovat

Za bezmrazých dnů můžete tvarovat mnoho okrasných stromů kromě břízy, javoru a ořešáku, v nichž se brzy rozproudí míza, která by ronila, a větší rány by se zdlouhavě hojily a staly se zdrojem případné infekce. Řez u břízy a javorů (vyjma babyky a javorů tvarovaných tzv. na hlavu, které řežeme v lednu až únoru) provádějte až ve vegetační době, po úplném vyvinutí listů. Nejvhodnější dobou pro řez ořešáku je červenec až srpen.

Upravte i angrešty a rybízy

Nezapomeňte prořezat také angrešty a rybízy. Ty plodí na dvouletém dřevě. Chce to tedy sledovat během času jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví. Vyřežte proto čtyřleté a starší větve s tmavou kůrou.

V teplejších dnech můžete začít s řezem révy vinné a kiwi. Opět ovšem platí, že se nesmí řezat za většího mrazu, limitem je – 5 °C.

Odstraňte suché plody

Z ovocných stromů odstraňte zbylé seschlé plody, které by se mohly stát zdrojem infekcí. Obsahují například spóry hub, především nebezpečné moniliózy.

Při prořezávání stromů sledujte celkový tvar stromu, při práci si proto čas od času od stromu poodstupte, lépe pak tvar stromu uvidíte. Je-li to možné, pracujte raději ve dvojici, kdy jeden prořezává a druhý opodál posuzuje tvar a dává další pokyny.

Řez jádrovin začněte nejlépe v únoru. Řez peckovin, tedy třešní, slivoní, nektarinek, broskví a meruněk provádějte až zjara, zhruba v době jejich květu. Příliš časným řezem byste totiž stromy oslabili.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod