Jak správně pěstovat lobelky, aby nádherně kvetly po celé léto

 Zahrada 
31. května 2019 12:46 / Monika Thomsonová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Lobelkám to sluší v přenosných nádobách všeho druhu Shutterstock
Lobelky jsou krásné a něžné letničky. Vypadají úžasně v okenních truhlících, závěsných koších či různých přenosných nádobách. Vytvářejí bohaté polštáře plné květů: bílé, růžové, červené i fialové. Jak je pěstovat, aby nám vydržely od jara až do prvních mrazíků?

Lobelka je bohatě kvetoucí polštářovitá letnička, vhodná do okenních truhlíků, závěsných nádob i na květinové záhony. Dobře roste na slunci, ale prospívá i v polostínu, vyžaduje lehčí humózní půdu, přiměřenou a pravidelnou zálivku. Jen opatrně s hnojením, po přehnojení dusíkem kvete pozdě a velmi málo.

Rod Lobelek čítá na asi tři stovky odrůd, a vysoké mohou být od 10 cm do více než metru. K drobným letničkám patří Lobelka drobná (Lobelia erinus), která má mnoho odrůd, jež kvetou v odstínech modré, světle fialové, růžové a bílé.

Jak vybrat nejlepší stanoviště?

  • Lobelka drobná se pěstuje převážně v přenosných nádobách, které podle možnosti stavíme na okna orientovaná na jih, východ, jihovýchod nebo jihozápad.
  • Rostliny jsou vhodné také ke kobercovému osázení okrasného záhonu. Lobelka upřednostňuje slunce, pozor ale na sluneční úpal.
  • Snáší i polostín.
  • Potřebuje teplotu optimálně 16–20 °C a ochranu před silným větrem.

Jak na pěstování lobelky

Pro výsadbu sazeniček Lobelky drobné použijeme truhlíky či jiné nádoby s drenážními otvory a vrstvou z hrubého štěrku nebo keramzitu. Vrstvu překryjeme netkanou textilií, aby se nemísila se zeminou. Použít můžeme substrát pro balkonové rostliny, nebo si namícháme vlastní zeminu s přidáním kompostu a hrubého písku, aby byla kyprá. Sázíme je po asi pěti kusech 10-15 cm od sebe.

Do venkovního prostředí je umisťujeme až, když už nehrozí mrazíky, zpravidla v druhé polovině května po "zmrzlých". Lobelky pravidelně zavlažujeme poté, co povrch zeminy lehce oschne. Pozor na to, abychom rostliny nezalévali až moc. Kořínky by začaly zahnívat.

Přihnojujeme jednou týdně univerzálním železitým hnojivem. Po odkvětu rostliny seřízneme, poté znovu obrazí a opakovaně pokvetou až do zámrazu. Chcete znát tajemství krásně kvetoucího muškátu? Stačí doplňovat jeden stopový prvek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008