Jak vyčistit staré skvrny na čalounění

 Dům 
12. března 2018 12:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbavit se i starých, zažraných skvrn zdaleka není nemožné Shutterstock
Zodpovědní majitelé čalouněného nábytku vědí, že veškeré skvrny se musí vyčistit okamžitě. Jedině tak si zajistíte vysokou pravděpodobnost, že se vám podaří skvrny zbavit. Pojďme ale přece jen pomyslet na situace, kdy se se špínou okamžitě vypořádat nemůžete.

Základem je vysávání

Čalounění byste měli pravidelně vysávat, abyste udrželi látku v dobrém stavu a zabránili prachu a drobkům, aby se usazovaly uvnitř nábytku. V případě starých skvrn je překvapivé, jakým způsobem jejich vysátí pomůže jejich vyblednutí. Pokud se vypořádáváte s tímto problém, vysavač by měl vždy být prvním krokem. Dokud neodstraníte všechny volné částečky tak ani nevíte, jak rozsáhlá vlastně skvrna je.

Přečtěte si instrukce k čištění

Než se pustíte do dalšího čištění, zkontrolujte lísteček s instrukcemi na nábytku. Získáte tak alespoň ponětí, jakým způsobem se do drhnutí pustit. Některé kusy nábytku lze vyčistit vodou, jiné bude potřeba namočit do různých rozpouštědel. Pokud vás nábytek nemá lísteček s instrukcemi, vyzkoušejte jednotlivá čistidla na kusu čalounění, které nejde vidět.

Nejdříve vyzkoušejte páru

Pokud je možné váš nábytek čistit vodou, zkuste nejprve páru. Ta špínu rozpustí a připraví skvrnu na čištění, které bude potom efektivnější. Nepotřebujete k tomu žádné speciální pomůcky. Stačí zapnout žehličku a zmáčknout odpovídající knoflík.

Šetrné způsoby čištění

Poté smíchejte trochu prostředku na nádobí se studenou vodou a za použití houbičky vzniklou směs naneste na skvrnu. Není potřeba skvrnu houbičkou drhnout, protože byste mohli poškodit látku. Houbičku vymačkejte a proces opakujte. Potom látku vysušte pomocí suché látky nebo papírových utěrek. Jestli nelze k čištění použít vodu, stejný způsobem zkuste na látku nanést ocet nebo vodku. Jejich zápach zmizí, jakmile bude vše suché.

Pokud tyto pokusy selžou, nezbývá vám než použít chemické přípravky zaměřené na určité druhy skvrn. Ať už si zvolíte jakýkoliv z nich, nezapomeňte jej nejdříve vyzkoušet na skrytém kousku čalounění. Jestli nepomůže nic z toho, co jste vyzkoušeli, celý proces opakujte. To by vám mělo přinést požadovaný výsledek.

Kdyby opravdu vše selhalo, zde se můžete dočíst, jak čalounění vyměnit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve