Jak na keramiku bez pece? Řešením je samotvrdnoucí hmota

 Dílna 
23. března 2018 12:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyrobit keramické výrobky zvládnete i bez pece Shutterstock
Už delší dobu přemýšlíte nad tím, že se pustíte do tvoření keramických výrobků a dekorací, ale nápad vždy rychle zavrhnete, protože nemáte keramickou pec? Se samotvrdnoucí hmotou nebude potřeba!

Hmotu seženete v prodejnách výtvarných potřeb nebo ve větších papírnictvích. Vybírat můžete ze tří přírodních odstínů, a to bílá, teracotta a tmavě šedá. První jmenovaná je vhodná pro modelování výrobků, které máte v plánu obarvit nebo pomalovat. Nanášená barva na ní lépe vynikne a bohatě postačí pouze jedna vrstva. Teracotta a tmavě šedá vynikne nejlépe sama o sobě nebo v kombinaci s jednou barvou nanesenou na určité místo.

Potřebné pomůcky

K práci budou potřeba různé pomůcky. Zajistěte si špachtličky, štětce, ostrý řezák, nůž, nůžky, kousky látek s hrubou strukturou, zbytky provázků na zdobení, hodit se můžou i vykrajovací formičky. Zapomenout by se rozhodně nemělo na omyvatelnou podložku a misku s vodou.

Ze začátku se můžete pustit do korálků a udělat sobě nebo někomu z blízkých radost ručně vyrobeným dárečkem. Hmotu odebíráme po kouscích, vždy důkladně promačkáme a ruce si navlhčujeme ve vodě. Vyválíme váleček, nakrájíme nožem na kousky a vytvarujeme na malé kostičky, které následně navlékneme na špejli tak, aby se po ní daly volně posunout. Pokud už máte dostatečné množství, otřepané okraje dírek zahlaďte koncem špejle, navlékněte na provázek a ozdoba je hotová.

Pustit se můžete i do různých figurek nebo postaviček. Hlínu dobře propracujte a vytvořte přibližný tvar postavy. Postupným přidáváním a odebíráním hlíny vytvoříte konečný propracovaný výrobek, při práci se budou hodit různé špachtle, tvořítka i štětce. Můžete se však pustit do výroby čehokoliv, od talířků až po zvonkohru. Vše záleží na nápadu a zručnosti. Jaro už je za dveřmi. Udělejte si jarní vázu.

Počítejte s tím, že hmota schne většinou celý den, záleží však na každém výrobku a také na prostředí, ve kterém výrobek schne. Dobře vysušený výrobek poznáte tak, že zesvětlá a nebude tolik chladný na dotek. Do barvení se pusťte pouze v případě, že jste přesvědčení, že výrobek dostatečně vyschl. Barvu používejte pouze určenou na keramiku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve