Na tuto drobnost zapomíná při vaření mnoho hospodyněk

 Dům 
22. března 2018 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Digestoři málokdo věnuje při úklidu pozornost Shutterstock
Vaříte každý den o sto šest a sporák se u vás nezastaví? Máte vždy co dělat, abyste si poradili s kupou nádobí, špinavým sporákem a kuchyňskou linkou? Nezapomínejte ale také na digestoř! Je potřeba ji jednou za čas vyčistit i s filtrem, jinak se mastnoty zbavíte jen těžko!

Digestoř je jedna z nejvíce špinavých věcí v kuchyni. Zachytává prskající olej, hromadí se v ní velké množství tuku a jsou v ní mnohé mastné stopy. Zaprskaná digestoř, která může mít i nepříliš vlídný zápach a také nemusí kvůli tomu dobře odsávat, není žádnou dobrou vizitkou!

Jar a houba

Proto je dobré ji čas od času vyčistit i s filtrem, díky kterému pak bude digestoř dobře táhnout. Můžete ji klasicky vydrhnout jarem a houbičkou a různými podobnými pomůckami, které používáte na nádobí. Horší to ale bude s filtrem, ze kterého půjde mastnota velmi těžko!

Připravte si velký hrnec a filtr vytáhněte. Potřeba bude také soda bikarbona. Ve velkém hrnci si nechejte ohřát vodu, ale nenechejte ji dojít až do varu. Poté do horké vody vysypte celý balíček sody. Vložte filtr tak, aby byla ponořená alespoň jeho část. Nechejte ho ve vodě několik minut a potom ho otočte z další strany.

Jakmile ho vytáhnete, vše ještě umyjte vodou a případně jarem s houbou. Filtr by měl být čistý a znovu fungovat jako na začátku. Pokud se ani jedlá soda neosvědčí, sáhnout můžete i k radikálnějšímu řešení. Při něm ale musíte být velmi opatrní.

Pro vyčištění můžete použít čpavek, ale je nutné mít při této variantě otevřená okna. Čpavek je totiž štiplavý plyn, který může při vdechování poškodit sliznici. Pokud je tuk hluboko v drážkách filtru, vložte ho do horké vody, kam jste přidali amoniak. Nechejte ho nějakou dobu odmočit, ale i při otevřených oknech běžte raději do jiné místnosti.

Znovu umýt

Potom filtr vytáhněte a nejlépe v rukavicích ho důkladně umyjte jarem a houbou. Filtr by měl být v perfektním stavu a znovu k použití. Myslete na to, že je potřeba ho čistit alespoň jednou za rok. Jinak se může stát, že budete dýchat znečistěné výpary, které nedělají dobře alergikům, ale ani zdravým lidem. Samotnou digestoř je potřeba zbavovat mastnoty alespoň jednou za týden! O úklidu v kuchyni jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod