Oprašte staré knoflíky a proměňte je v krásné dekorace do bytu

 Dílna 
21. března 2018 07:00 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Knoflíky nemusejí sloužit jen na oblečení Shutterstock
Pokud se vám doma hromadí knoflíky a nevíte, co s nimi, máme pro vás několik tipů. Lze z nich totiž vyrobit úžasné dekorace do bytu. A i když některé výtvory vypadají složitě, ve skutečnosti je zvládne vytvořit i méně zdatný člověk.

Snad ke každé nově zakoupené košili či kabátu dostanete od výrobce do zásoby i pár knoflíků pro případ, že byste ty našité někde ztratili. Málokdy je pak ale pro tento účel využijete a za pár let zjistíte, že máte doma celou hromadu knoflíků různých barev a velikostí. Využijte toho a vytvořte si do bytu zajímavou knoflíkovou dekoraci.

Možností, jak lze z knoflíků vytvořit malé umělecké dílo, existuje nepřeberné množství. Záleží na vaší fantazii a také zručnosti. Představíme vám pár tipů, které zvládne snad úplně každý. Vytvořit je můžete pro sebe a nebo jako dárek.

Obrázek na zeď

Z pestrobarevných knoflíků můžete vyrobit veselé obrázky na zeď. Pokud jste výtvarně nadaní, můžete si předlohu nakreslit sami. V opačném případě si nějaký obrázek najděte na internetu a jednoduše si ho vytiskněte.

Jako podlad můžete použít pevný papír nebo plátno natažené v jednoduchém dřevěném rámu. Pak už jen do předlohy začněte postupně nalepovat jednotlivé knoflíky, dokud nedocílíte kýženého efektu. Teď před Velikonocemi si takto můžete vyrobit třeba obrázek slepičky, inspiraci najdete v naší fotogalerii.

Knoflíková mistička

Z knoflíků si lze doma vyrobit také mističku. Je to snadnější, než to vypadá. Existují prakticky dva způsoby, jak na to. V jednom budete potřebovat kromě knoflíků a lepidla také alobal, v dalším pak místo něj použijete nafukovací balónek.

Vyberte si doma mističku a z vnitřní strany ji obalte alobalem. Pak už jen stačí přidávat lepidlo a knoflíky. Po zaschnutí vytáhněte alobal ven a jemně ho sloupněte.

Druhou možností je použít namísto misky a alobalu pouze nafukovací balónek, který se potře do poloviny lepidlem a poklade knoflíky. Hloubku mističky si určujete sami. Může být plýtká, ale i hlubší. Po zaschnutí stačí balónek vyfouknout a odlepit. Zůstane jen mistička z knoflíků.

Vázička na květiny

Pomocí knoflíků a prázdné plechovky můžete vykouzlit i hezkou vázičku na květiny. Plechovku pořádně umyjte a nabarvěte podle vašeho gusta.

Jakmile barva zaschne, vemte si k ruce opět knoflíky a lepidlo a vytvořte na plechovce dekoraci podle vaší představy. Inspiraci opět najdete v naší fotogalerii. O tom, jak jinak se dají využít staré plechovky, jsme psali zde.

Stínítko na lampu

Máte doma stolní lampičku s látkovým stínítkem a už vás nudí? Víme, jak ji jednoduše dozdobit pomocí knoflíků. Pokud lampičku doma nemáte, lze ji pořídit i ve vetešnictví za pár korun.

Dekorace stínítka je opravdu velmi snadná. Stačí si vzít pár barevných knoflíků a jednoduše je na látku nalepit.

Věnec na dveře

Věnec na dveře nemusí být jen z přírodních plodin, ale klidně i knoflíků. Pokud máte doma polystyrénový korpus na věnec, knoflíky do něj můžete buď zapíchat ozdobnými špendlíky nebo přilepit lepidlem.

Jestliže si korpus vytvoříte třeba z nějaké látky, lze do ní knoflíky i přišít. Tato varianta je ale už o něco náročnější. Každopádně knoflíkový věnec nepodléhá žádným povětrnostním vlivům, takže vám vydrží opravdu dlouho.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod