Válenda nemusí sloužit jen k občasnému přespání, skrývá řadu výhod

 Dům 
29. ledna 2019 17:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Válendám ještě rozhodně neodzvonilo Depositphotos
Válendy jsou považovány za univerzální kus nábytku. Lidé si je pořizují na chaty či chalupy, ale i do dětských pokojů. Skýtají řadu výhod, ale mají i slabší stránky. Podle způsobu využití by měl člověk válendu vybírat. Pokud například víte, že vaše dítko na ní bude uléhat každou noc, je dobré zainvestovat do kvalitnějšího modelu.

Válenda vypadá jako obyčejná postel, ale má obvykle menší rozměry, tudíž se lépe vejde do menších místností. Lidé ji nejčastěji pořizují pro občasné přespání, ale v dětských pokojíčcích může sloužit i 10 let. 

Malá, ale šikovná

I přes kompaktní rozměry nabízí válenda dostatek prostoru pro pohodlný spánek jedné osoby. Lze si navíc pořídit i rozkládací variantu, na které se vyspí i dva lidé. Při pořízení rozkládací varianty však zpravidla přijdete o úložný prostor. Právě ten je přitom u válendy považován za velké pozitivum.

Úložný prostor můžete využít jakkoliv. Někdo místo zaplní učebnicemi, další sezonním oblečením nebo do něj schová polštář s peřinou. Pokud si navíc pořídíte válendu, která má po stranách čalouněná čela, nahradí vám v menším bytě i sedací soupravu. Navíc čela budou chránit zeď před případným otěrem.

Nespornou výhodou je poměr cena výkon. Válendu můžete pořídit ve srovnání s malou sedačkou levně a přitom vám poskytne velmi podobnou službu jako ona. Největším přínosem ve srovnání s jednolůžkem je úložný prostor, kterým většina jednolůžek nedisponuje. Některé modely mohou mít navíc polohovací rošt, takže si můžete nastavit optimální výšku pro horní polovinu těla. O tom, kam v bytě umístit postel, jsme psali zde.

Nevýhody válendy

Každá mince má dvě strany a u válendy to platí rovněž. Válendy mají obvykle neoddělitelnou matraci, která se může po čase proležet a spánek tak už nebude tak pohodlný. Týká se to ale hlavně levných modelů. Pokud tedy víte, že budete na válendě spávat často, je lepší si nějakou tu korunu připlatit a investovat do kvalitní válendy. Dnes jsou už totiž k dostání i velmi kvalitní kousky.

Někomu pak může vadit menší šířka válendy. Obvykle jsou k dostání válendy s šířkou od 80 do 85 centimetrů.

Jak vybrat válendu

Při výběru se rozhodně řiďte velikostí pokoje, do kterého plánujete její umístění. Zaměřte  se jak na vzhled, tak na pohodlí. Válenda by neměla být příliš tvrdá, ale ani měkká. Ideální je, pokud si na válendu můžete v obchodě rovnou lehnout a vyzkoušet ji tak na vlastní kůži. Pokud vám bude při ležení cokoliv vadit, vyzkoušejte raději jiný model.

Nezapomeňte se zaměřit také na délku postele. Ta by měla spáče převyšovat na každém konci alespoň o 10 cm, aby se na ní pohodlně spalo. Důležitá je i šířka, v noci se totiž až 80x pohnete, takže je potřeba mít dostatek prostoru. Nezapomeňte, že válendy nejsou určeny na každodenní spaní.

Válendy jsou k dostání v nejrůznějším barevném provedení. Rozhodnout se můžete i pro luxusní provedení s polohovacím roštem, úložným prostorem nebo s čalouněnými čely, která zvyšují komfort při relaxaci. Některé válendy disponují nožkami, pod které pohodlně zajedete vysavačem. U výrobků bez nožiček si údržbou prostoru pod nimi nemusíte zatěžovat hlavu. Většina válend je potažena velice odolnými potahovými látkami, které jsou nenáročné na údržbu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47