Chystáte výstavbu nového schodiště? Pozor na problémy, které vás mohou potkat

 Dílna 
18. dubna 2018 08:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schody jsou důležitou součástí každé stavby Pixabay
Chcete mít doma nebo na zahradě zajímavé schodiště, které dodá prostoru šmrnc? Promyslete si ale problémy, které vás mohou potkat! Někdy mohou vzniknout potíže s jejich instalací, jindy mohou být nebezpečné pro děti nebo starší členy rodiny!

Schodiště je potřeba navrhnout přesně na milimetry. I minimální výškový rozdíl mezi rozestupy je nebezpečný. Pozor na to, abyste schody nezačali vybírat pozdě. Nejlépe tak učiníte na začátku projektování. V opačném případě může hrozit, že budete chtít dát schody tam, kam se prostě nevejdou.

Zapeklitá situace

Také se vám může stát, že schody objednáte podle stavební dokumentace, ne až po zaměření na stavbě. Zedníci mohou postavit patro o několik cihel vyšší, připravit špatný otvor nebo může být jiná tloušťka omítek. Pak může být problém s umístěním schodů.

Zapeklitá situace může nastat i v případě, že díly schodů neprojdou dveřmi. U bytu v panelovém domě, kde si chcete udělat schůdky do patra, nemusejí vejít do výtahu ani na schodiště. Potom budete horko těžko vymýšlet, jak je dostat dovnitř.

Stát se může i to, že vyberete špatné schody. Lidé často vybírají podle vzhledu, ale nevnímají už to, zda po nich budou chodit děti, starší lidé nebo třeba menší psi. Neměly by proto být příkré nebo úzké a mělo by se tam vejít více lidí vedle sebe.

Když jsou schody vysoké, nemusí vyhovovat nejen dětem a seniorům, ale také třeba vysokým lidem. Často proto hrozí pád nebo na opačné straně rána do hlavy, pokud například máte nejvyšší schody blízko stropu a podobně. Musíte tak myslet nejen na ty nejmenší a nejmladší v rodině, ale i na ty největší a nejstarší.

Různý povrch

Důležitý je i povrch. Pokud bude kluzký, zvyšuje se tím riziko pádu. Schody můžete mít z různého materiálu od kamenných přes betonové, kovové až po dřevěné. Podle tvaru lze pořídit přímé jednoramenné, dvouramenné nebo víceramenné, točité, křivočaré a složené, segmentové, bočnicové nebo třmenové, takže máte opravdu z čeho vybírat.

Dbát musíte i na zábradlí, které má být podporou bezpečnosti. Pokud máte malé děti, je lepší mít zábradlí s menší roztečí, aby mezi jednotlivými šprušlemi nepropadly. Když špatně zvolíte, máte možnost ho ještě vyměnit. Pořád je to lepší, než měnit celé schody! O koberci na schody jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve