Sponkovačka se hodí v každé dílně. Přibijete pomocí ní koberec i stavební izolaci

 Dílna 
28. března 2019 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sponkovačku ocení profík i kutil Depositphotos
Sponkovačku nemusejí mít jen profesionální řemeslníci, využijete ji i v běžné domácnosti či na zahradě. Poradíme, jak vybrat tu správnou.

Sponkovačku oceníte například při čalounění nábytku, obkládání stěn textilními tapetami či izolačními materiály, připínání papíru nebo fólie i upevňování měkkého dřeva a desek. Slouží pro rychlé a snadné přibíjení nejrůznějších materiálů k sobě, a hodí se pro domácí i profi použití.

Ušetří čas i práci

Sponkovačky dokáží ušetřit spoustu času i fyzické námahy. Pomocí sponky ve tvaru "U" spojují dva různé nebo stejné materiály, typicky fólie k paletám, transportním klecím či dřevěným konstrukcím. Velmi dobře se také uplatní při výrobě dřevěných včelařských rámečků a dalších výrobků ze dřeva, stejně jako při čalounění. Setkat se můžete se sponkovačkami ručními, elektrickými, vzduchovými a plynovými. Manipulace s nimi je jednoduchá, práci lehce zvládne i laik kutilskými schopnostmi nepolíbený.

Co vše se dá sponkovat

Sponkovačka má opravdu široké využití. Použít ji můžete na dřevěné palety, přepravní obaly, bedýnky na ovoce, dřevěné mříže, dřevěné rošty, zahradní nábytek, čalounické kostry židlí a pohovek, přibíjení podlah, přibíjení koberců, obložení stěn a stropů, přibíjení silnějších izolačních materiálů i připevnění sádrokartonových desek či výrobu regálů a spoustu dalších použití.

Kancelářská varianta

Nejjednodušším typem ruční sponkovačky jsou kancelářské sešívačky. Tyto notoricky známé nástroje mají pevné místo na psacím stole téměř každého z nás. Existují však i ruční sponkovačky určené pro použití v terénu. K fungování nepotřebují elektrickou energii. Výhodou ruční sponkovačky je její příznivá cena. Také se s ní snadno manipuluje. Zvládne drobné práce a opravy. O nářadí, bez kterého se neobejde žádná domácnost, jsme psali zde.

Spojí textil i dřevěné trámy

Elektrické sponkovačky často slouží kutilům, řemeslníkům a pracovníkům v průmyslových provozech. Své pevné místo mají v domácí dílně, ale i v podnicích pro balení zboží do kartonů nebo dřevěných beden. Vyvinou tlak, který dokáže spojit jak tenké materiály, tak i měkké dřevo. 

Vzduchové a plynové

Dalším typem jsou vzduchové a plynové sponkovačky, jejichž úderník je hnán stlačeným vzduchem nebo plynem. Vzduchové sponkovačky ke svému fungování vyžadují kompresor, plynové pak plynovou bombičku, jež se upevňuje na tělo sponkovačky. Plynový typ sponkovaček má nákladnější provoz, proto se hodí spíše pro méně časté použití v domácí dílně.

Hřebíkovačky místo kladiva a hřebíků

Neradi zatloukáte hřebíky? Ušetří vás ho hřebíkovačky. Používají se pro výrobu dřevostaveb, palet a beden, nebo i k pokládání střešních krytin. Typicky je tedy najdete ve výbavě tesařů nebo pokrývačů. Existují zařízení kombinující oba praktické nástroje, sponkovačky i hřebíkovačky.

Bezpečná práce

Sponkovačky zpravidla obsahují univerzální zásobníky, jež jsou kompatibilní s více typy spon a hřebíků. Obojí naleznete v příslušenství pro sponkovačky. Rozměr, který dané nářadí podporuje, je vždy uveden u konkrétní sponkovačky.

Sponky se liší délkou i průřezem drátu a běžná sponkovačka jich za minutu zatluče 20 až 30 při rychlosti asi 40 km/h. Z toho důvodu je více než důležitá bezpečnost při práci. Nářadí se spouští buď stiskem spínacího tlačítka nebo přiložením a přimáčknutím nosu sponkovačky k připravenému materiálu. Tímto způsobem je zajištěna aktivace spínání až po přitisknutí nosu na místo spoje. Nemůže tedy dojít ke zranění následkem nechtěného vystřelení spony či hřebíku.

Při samotné práci lze energii rázu plynule regulovat. Ten se odvíjí od druhu podkladu, ale i velikosti a typu spon. Zejména u měkčích materiálů si nastavený stupeň nejprve vyzkoušejte, protože se spona můžete zarazit až několik milimetrů pod povrchem. 

Velikost spon

Sponky do sponkovačky mají nejčastěji velikost v rozmezí od 6 do 16 mm. Jsou vhodné pro přichycení fólií, textilu, kůže či podobných materiálů ke tvrdému podkladu.

Hřebíky do sponkovačky jsou k dostání ve větší velikosti 20 až 30 mm, od které se taky odvíjí jejich využití. Obecně se hodí na měkčí podklady, pohodlně s nimi připevníte například lepenku nebo karton.

Hřebíky a spony do sponkovačky se od sebe liší svou velikostí, tvarem a využitím. Po které variantě sáhnout, aby odvedená práce nepřišla vniveč? Při výběru se řiďte jednoduchým pravidlem. Platí, že čím více je spojovaný materiál měkčí, tím delší musíte použít spony nebo hřeby. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve