Uklízení prachu má svá pravidla. Takto se ho dokonale zbavíte

 Dům 
24. dubna 2018 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je prach nevířit, ale opravdu se ho zbavit Shutterstock
Pokud máte pocit, že je utírání prachu zbytečná činnost, možná to jen neděláte správně. Nejenže mikročástice, které se usazují na veškerém povrchu v našich domovech, nevypadají příliš hezky na pohled, ale také zhoršují kvalitu vzduchu, který dýcháme. Zde je několik tipů, co dělat a čeho se naopak vyvarovat při této neoblíbené části domácích prací.

Na nic nečekejte a pusťte se do práce

Hned první z věcí, kterých bychom se měli vyvarovat, je utírání prachu odkládat. Pravidelný úklid je mnohem méně náročnější, než když se vám prach na všem usadí ve vrstvách. Když se do úklidu pustíte hned, usnadníte si práci, která vás bude čekat příště.

Zvolte vhodné čistící prostředky

Nikdy nepoužívejte klasickou prachovku z pravého či umělého peří. Ta špínu a prach kolem akorát rozvíří místo toho, aby vše zůstalo zachycené na ní. Mnohem lepší volba je prachovka z mikrovlákna, která dokáže špínu polapit uvnitř. Dobře bude fungovat také navlhčený hadřík, ze kterého prach nebude „utíkat.“ Nezapomínejte také na pravidelné čištění náčiní, které k úklidu používáte. Špinavým nářadím nikdy nic nevyčistíte.

Když si navléknete gumové rukavice, můžete dostat prach z hlubin polstrovaného nábytku. Následně na vysavač nasaďte nástavec na nábytek a pořádně jej vyčistěte. Pomocí vysavače lze také odstranit prach a pavučiny ze stěn. Použijte čistý malířský štětec na vyprášení žaluzií a jakýchkoliv drobných dekorací.

Přehlížená místa

Nezapomínejte na místa, na která nejde pořádně vidět nebo se k nim dokonce i obtížně dostává, jako jsou různé větrací průduchy, vrchní části zásuvek a vypínačů, povrchy ústředního topení a podobně. Čas od času odtáhněte i těžší kusy nábytku a zbavte se chuchvalců prachu, které se pod nimi postupně nahromadily. Ulehčit od nánosu prachu potřebují i pokojové rostliny. Otřete jim listy měkkým navlhčeným hadrem nebo houbičkou.

Důležitý je i správný postup. Začněte nahoře a postupně se propracujte až dolů. Nejprve se pusťte do lustrů, dalšího osvětlení a stěn a potom pokračujte přes povrchy skříněk směrem dolů. Jestli i po důkladném úklidu budete mít pocit, že u vás doma nedýcháte nejčistší vzduch, problém může být i jinde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47