Kam na zahradě umístit houpací síť? Jde to i jinak než mezi dva stromy

 Zahrada 
08. května 2018 15:33 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Houpací síť je ideálním místem k odpočinku Shutterstock
Houpací síť je skvělým místem, kde se můžete před světem ukrýt s knihou, nebo si jen tak lehnout, poslouchat zpěv ptáků, pozorovat modrou oblohu a přemýšlet, nebo si dát i šlofíčka. Když ale pro síť vyberete špatné místo, celou parádu tak úplně zazdíte. Poradíme vám, kam síť na zahradě nejlépe pověsit i jak si vyrobit vlastní stojan.

Houpací sítě seženete ve velmi široké cenové škále, ale i co se týče kvality, můžete vybírat mezi nespočtem různých variant. Pokud si chcete opravdu odpočinout, nebojte se investovat klidně i trochu víc než pár stovek. V některých případech to totiž budou jediné peníze, které do pohodlné houpačky investujete.

Hlavně do klidu

Houpací síť umístěte do nejklidnějšího koutu zahrady, aby vás při vašem lelkování vůbec nic nerušilo. Ideální je, pokud máte na zahradě kout, který nesousedí ani s okolní silnicí či chodníkem, ale ani s domem či místem, kde grilují a nejčastěji klábosí vaši sousedé. Pokud takové místo máte, ale je na něm přenosný kompostér, halda dřeva nebo neplodící keře plevelně rostoucích malin, investujte trochu svého času a toto místo předělejte v oázu klidu.

Do polostínu či stínu

Ideální také je pověsit houpací síť na místo, kde na vás nebude svítit přímé sluníčko. Pokud totiž plánujete, že budete v houpací síti třeba občas i po obědě spát, přímé polední slunce by vás mohlo pěkně spálit, nebo byste se mohli probudit se silným úpalem či úžehem. Takový relax by pak vyšel vniveč a zbytek dne byste už neudělali nic.

Na slunci zastiňte

Může se však stát, že na zahradě či terase nemáte vůbec žádný stín. V takovém případě je vhodné vyrobit pro místo, na které umístíte houpací síť, přístřešek. Pokud nechcete investovat moc peněz, bude stačit obyčejný slunečník nebo skládací zahradní altánek.

Mezi dva stromy

Jako nejméně náročná varianta se jeví zavěšení sítě mezi dva stromy. Pokud vám na zahradě rostou, máte vyhráno. Ke kmenům jednoduše přivažte lano či pevný textilní pás, ujistěte se, že drží a poté karabinami připojte i síť. Nejprve však vždy na síť usedejte opatrně, abyste se ujistili, že opravdu pevně drží.

Pod pergolu

Máte-li na zahradě dřevěnou pergolu, můžete využít i jejích trámů. Jednoduše zvolte stejný postup, jako při umístění mezi dva stromy, s tím rozdílem, že v tomto případě využijete sbíhajících se trámů, na které umístíte lana a na lana poté karabiny. Pergola vás ochrání nejen před žhnoucím poledním sluncem, ale rovněž před případným deštěm. Karabiny zase zaručí, že když síť nebudete chtít používat, jednoduše ji odepnete a schováte.

Do volného prostoru

Pokud nemáte ani stromy, ani pergolu a dost možná ani zahradu, ale máte prostornou terasu, můžete si houpací síť umístit také do volného prostoru. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je ocelový stojan, který však znamená další investici okolo dvou tisíc korun. Je-li však houpací síť vaším vysněným místem k odpočinku, investici berte jako peníze, které se vám vrátí v podobě relaxu a pohodlí.

Postavte si vlastní rám

Na zahradu či terasu si však můžete zbudovat vlastní rám nebo dokonce soustavu rámů ze dřeva. Dřevěné trámy můžete buď stlouci k sobě (což je jediná cesta pro terasy), nebo, pokud to chcete mít co nejjednodušší a nejlevnější, zabetonujte dva zhruba dvoumetrové trámy do země v dostatečné vzdálenosti od sebe tak, aby se mezi ně vešla síť. Pak už jen připevněte stejným způsobem, jako mezi dva stromy, nebo do trámů rovnou vyvrtejte díry, abyste se ujistili, že vám lana nesklouznou a síť nespadne. Pro inspiraci navštivte naši galerii. A pokud si na to troufáte, postavte si i vlastní gril, o čemž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod