Zahradnímu altánu či pergole prodloužíte životnost pravidelným a správným nátěrem

 Dílna 
05. května 2018 16:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelný nátěr ochrání zahradní stavby před zničením Shutterstock
Zahradní pergola či altán vám během léta poskytnou potřebný stín. Tyto dřevěné stavby jsou velmi oblíbené. Aby vám ale dlouho sloužily, je třeba o ně náležitě pečovat. A nátěr dřeva k této péči rozhodně patří.

Na rozdíl od zahradního nábytku pergolu ani altán nelze přes zimu schovat a povětrnostní vlivy v podobě UV záření, deště, sněhu či mrazu se tak na stavbě brzy projeví. Pokud tedy chcete, aby zahradní altán či pergola nechátraly a stále byly okrasou vaší zahrady, je potřeba se o ně dostatečně postarat. O altánech a pergolách jsme blíže psali zde.

Výběr správného nátěru

V dnešní době najdete na trhu nespočet lazurovacích laků. Vybírat můžete podle vlastností a typu dřeva, výrobce barev a podobně.

Na trhu se například setkáte s tenkovrstvou lazurou, která vydrží 2 až 3 roky. Zahradní pergola a zahradní altán mohou být chráněny i lazurou, která má životnost několik let. Každý druh nátěru má svá specifika a se správným výběrem pro vaši pergolu a altán vám pomůže odborník.

Kdy se pustit do práce

Dřevěnou pergolu je dobré chránit co nejdříve. Přírodní vlivy, kterým musí venkovní dřevo čelit, způsobují postupně jeho stárnutí a šednutí. Pravidelným nátěrem zabráníte nejen degradaci dřeva, ale také napadení dřevokaznými houbami a dalšími parazity, kteří dřevu neprospívají.

Obvykle je dobré nátěr obnovovat každé dva až tři roky. Interval ovšem závisí na lokalitě, klimatických podmínkách, konstrukčním řešení pergoly a použitých materiálech. Některé nátěry vydrží třeba i pět let.

Pro natírání venkovního dřeva platí, že teplota podkladu a okolí by měla být mezi 5 – 25 °C. Nátěry neaplikujte za prudkého slunečního záření, za deště, mlhy nebo silného větru. Vlhkost vzduchu nesmí být nižší než 30 % a zároveň vyšší než 80 %.

Jak na to

Než začnete s aplikací nového nátěru, je zapotřebí zbavit dřevo nečistot a předchozího nátěru. Je dobré dřevěnou plochu ofoukat nebo vyluxovat. Pak se pusťte do odstraňování předchozí barvy. Můžete buď použít klasický ruční způsob pomocí smirkového papíru, ocelového kartáče nebo vibrační brusky. Starého nátěru se ale lze zbavit i tak, že ho opálíte speciálním plynovým či horkovzdušným hořákem. Další varianta odstraňování může být chemický odstraňovač nátěru.

Povrch musí být před samotným nátěrem suchý, čistý, zbavený prachu i mastnoty. Pokud už někde dřevo změnilo barvu a je zašedlé, je nutné tuto část přebrousit. Pomocí například lakového benzinu také vymyjte z dřeva pryskyřici.

Pro zvýšení ochrany dřeva je vhodné nejdříve natřít pergolu nátěrem na ochranu dřeva proti houbám a plísním. Jak ochranný nátěr, tak i lazuru natírejte pomocí štětce. Pokud bylo dřevo příliš vysušené a lazura se příliš rychle vpila, je třeba nanést po 24 hodinách další vrstvu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47