Domácí brambory jsou chutnější než z obchodu. Vysadit je můžete i na balkoně

 Zahrada 
08. května 2018 14:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brambory můžete pěstovat i na balkoně či terase Shutterstock
Kdo jednou ochutnal domácí brambory, jen těžko si zvykne na ty kupované. Jejich pěstování přitom nevyžaduje žádné velké dovednosti. Skvělou úrodu můžete mít nejen na záhonu, ale třeba i na balkoně v paneláku.

Pěstovat brambory lze mnoha způsoby, takže na své si přijdou majitelé zahrad, ale i lidé bydlící v panelákovém bytě s balkonem. Nemusíte přitom oplývat žádnými extra pěstitelskými dovednostmi. Tuto činnost zvládne snad každý.

Kdy brambory vysadit

Doba výsadby závisí na teplotě a stavu půdy (půda by se neměla lepit na nářadí). Naklíčené brambory se sází do půdy teplé 6 – 8 °C, kterou jste předem dobře prokypřili do hloubky 15 - 20 cm. Ve vyšších oblastech prohřátí půdy uspíšíte použitím netkané textilie či fólie. Obvyklý termín výsadby se pohybuje od konce března v nejteplejších oblastech až po druhou polovinu května v podhorských a horských oblastech.

Odrůdy brambor

  • brambory konzumní: hlízy brambor odrůd a kříženců Solanum tuberosum L
  • velmi rané odrůdy: např. Adora, Agata, Impala, Magda, Monika, Radana, Riviera, Rosara
  • rané odrůdy: Adéla, Dali, Erika, Karin, Madeleine, Manitou, Mariska, Martina, Princess
  • polorané odrůdy: Agria, Ditta (Lenka), Fabiola, Fontane, Red Anna, Romie, Victoria
  • pozdní odrůdy: Amado, Apolena, Agria, Krepka, Cardinal, Urgenta

Za jak dlouho po výsadbě se mohou sklízet

velmi rané - 90 - 110 dní
rané - 110 - 120 dní
polorané - 120 - 130 dní
polopozdní - 130 - 145 dní
pozdní nad 145 dní

Neobvyklé způsoby výsadby

Většina lidí sází brambory venku do záhonu či na políčku. Obejdete se ale i bez pozemku. Brambory lze totiž pěstovat i jinak.

Brambory v sudu

Brambory ke konzumaci lze pěstovat i na terase či balkoně. Nádoba, ve které budou růst, musí být hluboká a prostorná. Slušnou úrodu lze údajně vypěstovat v nádobě o objemu asi 200 litrů. Skvěle se k tomuto účelu hodí třeba starý dřevěný sud. Ale svůj účel splní v podstatě jakákoliv nádoba vysoká alespoň 60 až 90 centimetrů. Každopádně na dně nádoby by měly být otvory. Dobrý odvod vody je totiž pro pěstování zdravých brambor zásadní.

Na dno nádoby nasypte asi 15 cm sadbové zeminy s kompostem. Budete potřebovat sadbovou zeminu s příměsí rašeliny nebo drtí z kokosových ořechů. Zemina tak zůstane vzdušnější a lépe pak udrží vláhu pro kořeny.

Potom přidejte v jedné vrstvě sadbové brambory, mezi hlízami ponechte dostatek prostoru. Na sadbu můžete použít buď celé brambory, nebo je nakrájet na kostky o velikosti 2,5 až 5 cm. Zlehka zasypte brambory další patnácticentimetrovou vrstvou směsi zeminy a kompostu a zalijte. Půda musí být neustále vlhká, ale nepřelévejte ji.

Brambory můžete nechat před zasazením naklíčit tak, že je umístíte do podložek na vejce, stranou s nejvíce klíčky nahoru, a dáte do chladné světlé místnosti mimo přímé sluneční světlo. Stejného výsledku dosáhnete, i pokud dáte hlízy do otevřeného papírového sáčku.

Když brambory mají 15 až 20 cm dlouhé listy, přidejte další vrstvu směsi zeminy a kompostu, a to do výše poloviny až tří čtvrtin výšky stonků a listí. Zopakujte postup pro klíčení brambor, zasaďte je a zalévejte, jak porostou.

Přibližně po deseti týdnech (nebo až rostliny odkvetou a začnou žloutnout) by měly být připravené ke sklizni. Opatrně prohrábněte horní vrstvu. Potom obsah nádoby vysypte na plachtu a prohlédněte si úrodu.

Brambory v pytli

Místo nádoby lze brambory pěstovat i v pytli. Lze použít jutový pytel, ale klidně i klasický igelitový. Plastové pytle by ale v sobě měly mít otvory, aby mohla vytékat přebytečná voda. Vhodné nejsou pouze příliš tenké igelitové pytle, které se mohou snadno trhat. K dostání jsou i speciální textilní pytle na pěstování brambor.

Když máte pytel, stačí nasadit asi 5 hlíz na vrstvu 15 až 20 cm kvalitního substrátu a překrýt dalšími 10 cm substrátu a hnojiva. Během růstu postupně přidávejte další substrát, dokud nedosáhne hranice asi 5 cm pod ústím pytle. Substrát udržujte vlhký, ale nepřehánějte to, aby brambory nezačaly hnít. Výnos je několikanásobný, na cca 30 cm výšky pytle můžete počítat s jednonásobkem sklizně.

Vynikající jsou brambory například s rozmarýnem. I ten si lze snadno vypěstovat na balkoně, psali jsme o tom zde.

Další možnosti sázení brambor:

  • kromě půdy je lze pěstovat i přihrnuté senem
  • pod listím z ořešáku
  • bez orání na permakulturním záhonu

Jak brambory hnojit?

Aplikací hnojiva bohatého na draslík zvýšíte při pěstování brambor své výnosy. Vyvarujte se nicméně aplikaci hnojiva s vysokým obsahem dusíku, které zbytečně prodlužuje dozrávání plodiny.

Brambory potřebují hodně vlhkosti, zvláště pak během fáze květu. Občasná větší zálivka je lepší než malá a častější (ta totiž nemusí proniknout až dolů ke kořenům).

Další zajímavé tipy:

  • z první sklizně si ponechte pár brambor jako sadbu na další rok
  • fazol obecný se k bramborám skvěle hodí jako doplňková rostlina
  • místo zeminy můžete vyzkoušet pěstování brambor v pilinách
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve