Využijte zbytky PVC trubek a vyrobte z nich květinový stojan

 Dílna 
07. října 2018 19:16 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
I z takových kousků si můžete poskládat krásný doplněk do domácnosti Depositphotos
Máte doma záplavu květin a nevíte, kam s nimi? Vyrobte si jednoduchý květinový stojan. A to z obyčejných PVC trubek.

S plastovým materiálem se dá skvěle pracovat. Lze snadno ohýbat, tvarovat, řezat, nebo lepit. PVC trubka je navíc levný a především běžně dostupný materiál, se kterým se dá doslova kouzlit. Kromě nízké ceny je výhodou PVC trubek jejich pevnost. Pak stačí zapojit fantazii a rázem vám taková plastová trubka může sloužit jako skvělý doplněk do domácnosti. Třeba jako stojan na vaše květiny.

Stojan za pár korun

Výroba květinového stojanu je skutečně snadná. Stačí, když si koupíte ve stavebninách zbrusu nový kus plastového potrubí, nebo můžete použít odřezky z toho, co se vám povaluje ve sklepě nebo na půdě již delší dobu.

Dále potřebujete

  • velkou PVC trubku, včetně kolen (podle počtu květin)
  • velký květináč
  • substrát pro pokojové rostliny
  • květiny
  • vrtačku, pilku, pilník
  • silikon
  • lak nebo barvu

Co květina, to otvor

Nejprve si rozvrhněte, jak by měl váš nový stojan vypadat, respektive kolik květin do něj budete sadit. Podle toho pak musíte uzpůsobit otvory ve vaší plastové trubce. Do nich pak nasadíte kolena, v nichž budou umístěny květiny. Na tvorbu děr budete v tomto případě potřebovat vrtačku i pilník, abyste začistili případné nerovnosti. U středové trubky si zkraťte podle potřeby také její výšku.

Sestavte květináče

Kolena pak nasuňte do otvorů a mezery v otvorech vyplňte silikonem. Pokud si přejete jinou barvu, vezměte lak a prostě a jednoduše jej přestříkejte. Jakmile nátěr uschne, stojan vsaďte do velkého květináče a kolem dokola jej zasypejte substrátem. Hlínu dobře přimáčkněte, aby se vám stojan nepřevrhnul. Potrubí klidně můžete dát nejprve do malého květináče, obsypat jej hlínou a teprve potom do velkého. Takto budete mít jistotu, že bude skutečně pevně usazený. A můžete se pustit do sázení.

Vytvořte květinový kout

Květiny můžete vsadit nejenom do jednotlivých kolen, ale také do velkého květináče. Do kolen se hodí spíše menší rostlinky, které můžete i s květináčem vsunout přímo do otvoru. Do květináče použijte větší rostliny, které mají rády vodu. Spodní květiny totiž prakticky nemusíte vůbec zalévat. Veškerá přebytečná zálivka poteče totiž z trubek rovnou dospodu květináče, který tak bude pravidelně zavlažován. A nezapomeňte vsadit květinu i do horní části potrubí. Skvěle v něm bude vypadat třeba potos, který vám potrubí časem krásně obalí. Stojan nakonec umístěte na libovolné místo. Pokud jím potřebujete ozdobit tmavý kout, pak sáhněte po květinách, které na nedosatek světla netrpí. Které to jsou, jsme psali zde.

Tip na závěr

PVC trubky můžete využít také jako závěsné truhlíky ve vaší domácnosti. V tomto případě musíte jednotlivé trubky rozřezat na půl. Ve spodní části udělejte na každé straně otvory, kudy provlečete šňůru na zavěšení. Provázek volte skutečně pevný, protože truhlík s hlínou a květinami přeci jen bude něco vážit. Na konci každého z nich udělejte pevný a velký uzel, aby jím trubka neproklouzla, zavěste libovolně v místnosti a pak zasaďte květiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve