Jak pečovat o sklenice, aby se vám na svátečním stole leskly

 Ostatní 
05. prosince 2018 08:56 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
K lesklým sklenicím vám pomůže pár kroků Pixabay
Vyleštěná okna, vyluxované podlahy, po prachu ani památka. Prostě domácnost jako klícku má před Vánocemi většina hospodyněk. Mnohým však pouze takový úklid nestačí a vydávají se doslova do útrob svých skříněk. Na řadu pak často přichází také vybavení domácnosti, které tolik pozornosti ani nevyžaduje.

Ano, řeč je o nádobí. To má sice drtivá větčina hospodyněk precizně umyté a vyleštěné, ale co kdyby se náhodou na svátečním stole objevila sklenička se šmouhou. Máme pro vás proto pár rad, jak sklo krásně umýt a vyleštit, abyste neměla u štědrovečerní večeře pokaženou náladu.

Pozor na písek v saponátu

Chystáte-li se umývat sklenice, které nejsou nijak zašlé a jejich očistu volíte jen pro svůj lepší pocit, pak je umývejte v teplé nebo vlažné vodě. Rozhodně se vyvarujte vroucí vody, protože by vám v ní sklenice mohla prasknout.

Pokud si dáte večer skleničku vína, stačí ji pak opláchnout ve vodě, nechat okapat, otřít a vyleštit. Pokud však pro vlastní pocit větší čistoty umýváte sklenice saponátem, vždy si dávejte pozor na to, aby nebyl jeho součástí písek, který by mohl sklenici poškrábat. Myslete také na to, že každý saponát musíte ze skleničky důkladně spláchnout, aby vám příště doslova nepokazil chuť.

Starý dobrý pomocník

Chcete-li před  Vánocemi zatočit se zašlými skvrnami na skleničkách, sáhněte po osvědčeném pomocníkovi, tedy lihovém octu. Lehce jej ohřejte, aby byl teplý, ovšem ne horký, a skleničky do něj ponořte. Skvrny ze sklenic pak smyjte s pomocí hadříku a nechejte nádobí oschnout dnem vhůru na ručníku, který nebude pouštět chloupky.

Tip

Pokud ani v teplé octové lázni skvrny nepustily, můžete je dočistit s pomocí měkkého zubního kartáčku, na který vytlačíte trošku bílé zubní pasty.

Na broušené sklo hlavně s citem 

Máte-li doma takový skvost, jakým broušené sklo bezesporu je, opláchněte jej nejprve vlažnou vodou se saponátem, poté jej omyjte v čisté vodě a nakonec ještě v octové lázni. Pokud zůstaly nánosy ve výbrusech, sáhněte opět po zubním kartáčku, který vám pomůže různá zákoutí dočistit. Skleničky na závěr opláchněte čistou teplou vodou, nechejte je okapat dnem vzhůru a poté každý kousek vyleštěte utěrkou bez chloupků. 

A když už budete kralovat úklidu v kuchyni, zkuste se podívat mimo sklenic také na vaše nerezové kousky. Pokud i ony potřebují očistit, inspirujte se v našem článku, jak účinně na to.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008