Nejlepší pes na hlídání? Německý ovčák, rotvajler i dobrman

 Mazlíčci 
01. prosince 2018 06:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bojovný rotvajler může být i hravým přítelem Depositphotos
Chcete si se stavbou nového domu pořídit psa, který ochrání nejen vás, ale i majetek? Dobrých hlídačů je spousta. Patří mezi ně německý ovčák, dobrman, ale také rotvajler a další plemena.

Mezi vhodné hlídače patří velcí psi, kteří jsou nebojácní, ostražití, ale také dobře stavění a hlavně věrní. Ani hlídací pes by ale neměl být agresivní. Je potřeba, aby byl oddaný rodině, střežil ji, prokázal obranné chování, ale na druhé straně aby poslouchal.

Zastraší každého

Pořádný hlídač musí umět zastrašit každého, kdo přistoupí k brance vaší zahrady. Obzvlášť pokud k vám chce jít s nekalým úmyslem. V ideálním případě by měl pes pachatele zahnat, aniž mu ublíží. Mohou ale nastat případy, kdy například zloděj nebo násilík představuje hrozbu. V takové situaci se může stát, že ho zvíře třeba pokouše.

Pes se musí naučit poslechnout váš rozkaz. Pokud mu dáte pokyn, musí nejen sednout, lehnout, aportovat nebo vystartovat proti nebezpečí, ale musí umět také na povel přestat. V opačném případě se můžete dostat do problémů, pokud by zranil někoho nevinného. Nejlepší je poradit se o tom s odborníkem, který psy cvičí. Důležitý je výcvik poslušnosti, někdy je potřeba i specializovaný trénink.

Vhodným parťákem je německý ovčák. Je loajální k rodině a výcvik mu pomůže zaměřit se na nezbytné úkoly při ochraně majetku. Dobrý základ tvoří jeho přirozená touha poskytnout ochranu. Na druhé straně mu musíte dávat dostatek pohybu, který potřebuje každý den.

Velká část dobrmanů si dobře vede jako ochránci i bez většího tréninku. Se správným výcvikem u něj ale můžete schopnosti rozvinout. Ne v každém případě platí, že je dobrman agresivní plemeno. Je učenlivý, přítulný a někdy i hravý, když je ve společnosti rodiny.

Potřebuje řád

O agresivitě se někdy mluví u rotvajlera. Ten může být hravým přítelem, ale na druhé straně nebojácným ochráncem. Pokud vám pes věří, bude se k vám tulit. Vůči cizím lidem bude ale zdráhavý. Plemeno potřebuje řád a povinnosti, je proto potřeba ho trénovat.

Dobrým hlídačem může být i rhodéský ridgeback. Je to sice původem lovecký pes, ale k rodině bývá často loajální. Proto má sklony k ochraně, ale také je skvělým společníkem. Není pro něj vhodný specializovaný trénink, protože by se ještě víc mohl posílit už tak jeho silný instikt ochraňovat. Důležité je naopak trénovat, aby poslouchal příkazy.

Nejlepší předpoklady pro hlídacího psa má tibetská doga. Je obrovská, pozorná, silná a nahání strach. Pes v historii sloužil v Tibetu ke stráži. Přitom dobře vychází s rodinou, avšak má sklony k nedůvěře k cizím lidem. O vhodném psovi pro dítě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?