I nerez může vypadat stále jako nový, máme pro vás pár tipů

 Dům 
06. listopadu 2018 10:59 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nerezové spotřebiče nemusí být ušmudlané Shutterstock
Pořídili jste si vysněné nerezové spotřebiče do kuchyně, ale už po několika dnech používání své volby litujete? Problém je možná v tom, že vaši noví pomocníci nemají svůj povrch ošetřen vrstvou proti otiskům prstů. A vám teď nezbývá, než se každý den užírat pohledem na novou ledničku, která už zřejmě nikdy nebude stejná jako v katalogu.

A nebo můžete sáhnout po zaručených domácích pomocnících, díky nimž snadno odstraníte špinavé fleky a kteří se také postarají o to, že váš spotřebič bude během chvilky vypadat zase jako nový.

Staří dobří známí

Ano, žádné slovní spojení nevystihuje lépe trojici surovin a přísad, která je v péči o domácnost nepostradatelná. A ani v případě nerezových spotřebičů tomu není jinak. Řeč není o ničem jiném, než o vodě, sodě a octu. A i tady platí staré známé pravidlo, že jeden bez druhého nejsou dokonalí.

Vzhůru do práce

Pokud se vám během vaření podařilo častým otevíráním ušpinit lednici, nebo vám vyvřela polévka a potřísnila nerezovou troubu umístěnou pod sporákem, neházejte hned flintu do žita. Na první pohled se opravdu může zdát, že tohle už nevyčistíte, ale pár minut vydechněte a zamiřte do spižírny pro sáček s jedlou sodou.

Jeho obsah smíchejte s čistou vodou, čímž se vytvoří kašička. S tou pak levou zadní odstraníte nečistoty, včetně mastnoty a připečenin. Aby byla iluze dokonalá, vezměte si poté hadřík a navlhčete si jej octem. Celou plochu s ním přeleštěte a kochejte se z výsledku.

Pryč s usazeninami

Ocet skvěle pomáhá také v případech, kdy bojujete s usazeninami vodního kamene, což známe mimo jiné z rychlovarných konvic. Na jejich dně, případně na topných spirálách, pozorujeme usazeniny nejčastěji. V takovém případě nařeďte ocet vodou a s pomocí houbičky povrch očistěte. Mějte však na paměti, že na nerez musíte vždy používat pouze měkkou stranu houbičky, nikdy ne tu s drsným povrchem.

Pár rad

Velmi častým pomocníkem při úklidu bývá také sůl. V případě nerezu však po ní nikdy nesahejte, protože by plochu mohla poškrábat.
Při odstraňování nečistot určitě nezavrhujte ani klasickou mýdlovou vodu, která pomáhá plochy odmašťovat.
Při úklidu nerezových spotřebičů se také skvěle osvědčily dětské vlhčené ubrousky.

A když už budete u úklidu kuchyně, zkuste popřemýšlet, jak byste si mohli ušetřit čas i jinými efektivními kroky. Inspirovat se můžete například v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47