Překvapte originálním vánočním dárkem. Vyrobte vaječný likér
Do přípravy vaječného likéru se rozhodně nemůžete pustit bez potřebných přísad. Myslete však na to, že všechny musí mít před přípravou pokojovou teplotu. Potřeba budou zhruba čtyři vaječné žloutky. Obecně se dá říct, že na litr hotového likéru je potřeba nejméně 240 gramů žloutků.
Nezbytné ingredience
Nachystejte si také hrnek mléka a smetany, půl hrnku bílého cukru, stejné množství vanilkového extraktu, malou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku a špetku skořice. Na závěr nejdůležitější ingredience, kterou je rum nebo brandy. Přidejte ideálně půl hrníčku. Ze začátku raději méně, postupně můžete přidat vždycky.
Pokud máte vše potřebné, můžete se pustit do práce. Nejdříve ve velkém hrnci smíchejte mléko, přisypte muškátový oříšek, skořici a vanilku. Vše důkladně promíchejte a směs zahřejte na mírném plameni, dokud mléko nezačne vařit. Jakmile začne vařit, dejte ho z plotny pryč a připravte si vaječnou směs. Ve velké misce smíchejte žloutky s cukrem a metličkou je vyšlehejte do pěny. V jakých sklenicích podávat alkohol, jsme psali zde.
Všechno smíchejte
Vyšlehanou pěnu pomalu přidávejte do hrnce s mléčnou směsí. Míchejte metličkou tak dlouho, dokud se všechny přísady nepropojí. Následně směs za stálého míchání povařte na středním plamenu do zhoustnutí. Trvá to maximálně pět minut, směs by v žádném případě neměla začít vřít. Téměř hotový likér sundejte z plotny a nechte hodinu až dvě vychladnout. Na závěr přidejte zbývající ingredience. Přimíchejte k likéru smetanu a rum nebo brandy a dobře směs promíchejte.
Nyní je hotový vaječný likér připravený k přelití do lahví. Před podáváním je vhodné nechat likér několik dní v chladném prostoru odležet.