Jak docílit toho, aby byly vaše ručníky stále hebké a voňavé?
Pokud chcete mít nadýchané ručníky, měli byste na to myslet už v době, kdy si je hodláte pořídit. Levné ručníky z nekvalitního materiálu těžko budou někdy opravdu hebké. Kvalitu poznáte podle savosti a gramáže. Ručníky by měly být příjemné na dotyk, hodně sát a vážit zhruba minimálně pět set gramů na metr čtvereční. Zárukou kvality jsou většinou bambusové ručníky. Koupení kvalitních ručníků je základ, ale aby zůstaly dlouho jako nové, musíte o ně dobře pečovat.
Ručníky před prvním použitím vyperte
Předtím, než si s novými ručníky budete utírat své tělo, měli byste je z hygienických důvodů alespoň dvakrát vyprat. Pokud chcete, aby byly stále hebké, namočte je před vypráním do smíchané vody s octem. Voda by měla být teplá až horká. Díky octu navíc vyblednou barvy ručníků mnohem pomaleji.
Na praní ručníků nepoužívejte prášek, ale spíše gel. Pračku zapněte na čtyřicet stupňů a rozhodně ji neplňte až k prasknutí. Když máte plný buben, ručníky jsou zbytečně stlačovány, poruší se tím jejich vlákna a začnou se na nich tvořit žmolky. Myslete na to, že ručníky byste zásadně neměli prát s oblečením, které má jinou barvu.
Nepoužívejte aviváž
Když použijete aviváž, neznamená, že vaše ručníky budou po vyprání měkké a jemné na dotek. Stane se spíše opak. Vlákna se slepí k sobě a na hebkost svých ručníků můžete nadobro zapomenout.
Ručníky nesušte u žádného topení
Když vlastníte sušičku, nemusíte sušení ručníků nijak řešit. Ta totiž dokáže vlákna nadzvednout a ručníky jsou díky tomu načechrané a měkké. Pokud sušičku postrádáte, pověste je na sušák na místo, kde proudí dostatek vzduchu.
Rozhodně ručníky nevěste v blízkosti topení, protože by se mohla poškodit jejich vlákna a hebké by po vysušení rozhodně nebyly. O tom, jak můžete vyčistit domov bez chemie, jsme psali zde.
Vyhněte se žehlení
Žehlení pro mnoho jedinců nepředstavuje zábavnou činnost. Pokud to máte podobně, můžete se radovat, protože ručníky je lepší nežehlit. Vlákna se pod příliš velkou teplotou začínají lámat, kvůli tomu ručníky ztrácí hebkost, jemnost a savost.