Péče o kuchyňské prkénko je důležitější, než se zdá

 Dům 
04. února 2018 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Bez prkének se neobejdeme, tak jako se ony neobejdou bez naší péče Shutterstock
Kuchyňské prkénko je nezbytná pomůcka, kterou určitě používáte každý den. Jak často jej ale čistíte? V každé domácnosti se jich najde hned několik, ať už dřevěných nebo plastových. Bez ohledu na to, které doma máte, jejich pravidelné důkladné čištění a údržba jsou klíčové pro přípravu nezávadného jídla.

Plastová prkénka nejsou pórovitá, a proto by se mohlo zdát, že představují čistější variantu. Na opotřebovaném plastovém povrchu najdete ale více bakterií než na používaném dřevěném povrchu. Když navíc plastové prkénko poškrábete nožem, nelze jej pečlivě vydrhnout jinak než v myčce. Doporučuje se ale používání plastového prkénka na krájení masa, protože jej lze vydezinfikovat vysokými teplotami v myčce.

Pokud používáte prkénko ze skla, žuly nebo podobných materiálů, riskujete, že si časem poškodíte nebo otupíte čepele nožů. Používat prkýnko, které tupí nože není příliš efektivní, protože si přiděláváte práci s jejich opakovaným broušením.

Jak je to s čištěním

Prkénko by se mělo umýt pokaždé, když jej použijete. I v případě, že jej máte neustále položené na kuchyňské lince, měli byste jej umýt po každém použití. Pokud to neděláte, podporujete množení bakterií a zvyšujete šance, že se dostanou na jídlo, které připravujete.

Protože prkénka z plastu důkladně vyčistíte pouze v myčce, je dobré mít alespoň dvě, abyste nemuseli s přípravou jídla čekat, než doběhne jeden mycí cyklus. Dřevěná prkénka naopak není dobré vkládat do myčky, protože to způsobuje praskání a zohýbání. Navíc je můžete efektivně vydrhnout i houbičkou s prostředkem na nádobí pod horkou vodou. Pokud se chcete pustit do důkladnějšího čištění, posypejte je solí a jedlou sodou a potom je začněte třít půlkou citronu.

Bez ohledu na to, z jakého materiálu je to vaše, v momentě kdy se vám bude zdát, že už je povrch prkénka poškrábaný natolik, že do spár zalezlá špína už nejde vyčistit, je na čase jej vyměnit.

Dřevěná prkénka nejsou jediným kuchyňským náčiním, které může myčka poškodit. Zde je výčet několika dalších.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve