Zaštipujte jehličnany a vyrobte si skvělý sirup na nachlazení

 Zahrada 
10. května 2019 13:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkracovat můžete smrky, jedle a borovice Depositphotos
Pokud nechcete, aby vám váš jehličnan na zahradě vyrostl do závratných výšin, je třeba jej zkracovat. Z odštěpků si pak navíc můžete vyrobit skvělý lék na nachlazení.

Mnohé listnaté stromy a keře stačí jednoduše seříznout, a tím je poměrně radikálně snížit či omladit. S jehličnany je to však trochu složitější práce, ale za to velice efektivní. Jenom při ní musíte dbát na určité zákonitosti.

Sledujte výhonky

Čas pro zaštipování jehličnanů by se neměl řídit podle kalendáře, ale podle aktuálního stavu výhonků. Nejvhodnější čas pro zaštipování jehličnanů přichází ve chvíli, kdy se jim na jaře začnou prodlužovat výhonky. Tímto způsobem lze ošetřit nejen borovice, ale také smrky nebo jedle. Naopak tisy můžete seříznout bez obav i hlouběji. Velmi snadno a bohatě obrůstají.

Zaštipujte rukou

Platí přímá úměra. Čím více výhonek zaštípneme, tím pomaleji bude strom přirůstat, a o to více se zahustí. Narašené výhony bývají měkké a ohebné, snadno je poznáte podle jasně zelené barvy. Výhonky uštipujte rukou, ne nůžkami, protože byste snadno mohli poškodit jehlice. Pro zpomalení růstu stačí zkrátit výhonek o třetinu až polovinu. V místě zlomu se příští rok vytvoří další výhonky, čímž se dosáhne většího zahuštění.

Lahodný sirup

Uštípnuté výhonky ale nevyhazujte. Byla by to škoda. Naopak je propláchněte pod vodou a dejte do zavařovací sklenice. Každou vrstvu přibližně po 3 cm prosypte cukrem a nechte několik týdnů odstát. Vzniklý sirup je skvělý lék na chrapot či kašel. Můžete si jej vyrobit ze smrku, borovice či jedle. Ale pozor na tis, který je jedovatý! Stejně snadným způsobem si můžete vyrobit i sirup z jitrocele, který má rovněž celou řadu blahodárných účinků. Jak na něj, jsme psali zde.

Pozor na nájemníky

Při probírání se větvemi však buďte opatrní. Na jaře se probouzí nejenom stromy, ale zároveň začnou hnízdit ptáci. Než se tedy pustíte do zásahu, opatrně nahlédněte dovnitř tak, abyste nešetrným zásahem neshodili případné hnízdo.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod