Vyrobte si doma bílý jogurt bez jogurtovače. Jak na to?

 Ostatní 
11. května 2019 12:57 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Do domácího jogurtu si můžete přidat ovoce podle libosti  Depositphotos
Přestali jste důvěřovat jogurtům, které se prodávají v obchodech? Nechcete, aby v nich byla spousta chemie? V tom případě si můžete vyrobit vlastní bílý jogurt, který nebude obsahovat žádné konzervanty ani éčka. Nebudete k tomu potřebovat ani jogurtovač.

Výroba domácího jogurtu není nijak náročná, jen bude trvat několik hodin. Nevýhodou domácího jogurtu je, že vám v lednici vydrží jen pár dní a pak se začne kazit. Klasický jogurt z obchodu, který je uzavřený vydrží déle. S domácím jogurtem však můžete nakrmit celou rodinu a pochutnáte si na něm. Navíc bude stoprocentně zdravý.

Co budete potřebovat k výrobě bílého jogurtu?  

Předtím, než začnete svůj domácí jogurt vytvářet, si nachystejte věci, které budete potřebovat k jeho výrobě. Ideální by bylo, kdybyste následující dvě sehnali v nejlepší možné kvalitě.

  • 1 litr krabicového plnotučného mléka nebo od farmáře
  • malý jogurt s živými kulturami
  • hrnec
  • potravinářský teploměr nebo vlastní malíček
  • deku či peřinu 

Jak si vyrobit domácí jogurt?

Výroba bílého jogurtu je velmi jednoduchá, ale na jeho konzumaci budete muset čekat dvanáct hodin od uvaření. 

Nejdříve uvařte mléko

Ideální by bylo, kdybyste sehnali čerstvé mléko přímo od farmáře, protože budete mít záruku stoprocentní kvality. Obstaraný litr mléka nalejte do hrnce a nechte ho vařit zhruba pět minut.

Po uvaření mléko zchlaďte

Poté, co mléko uvaříte, musíte ho dostatečně zchladit. Uděláte to tak, že hrnec s mlékem vložíte do ještě větší nádoby se studenou vodou a ledem. Mléko by mělo mít čtyřicet stupňů. Pokud by jeho teplota byla nižší, nerozmnožily by se v něm důležité laktobacily.

Stupně Celsia naměříte podle potravinářského teploměru. Pokud ho doma nemáte, měl by vám stačit váš umytý malíček. Namočte ho do mléka a napočítejte do pěti. Pokud neudržíte svůj malíček ponořený v mléku ani pět sekund, mléko je ještě příliš horké.

Vložte jogurt do mléka a dobře ho zamíchejte

Do uvařeného mléka dejte čtyři velké lžíce jogurtu a důkladně ho promíchejte. V tomto případě se vyplatí pořídit si kvalitní bílý jogurt. Možná bude trochu dražší než klasické jogurty, ale nepotřebujete velké množství. Ve výsledku budete mít celý hrnec dobrého a zdravého jogurtu, za který byste jinak vyhodili majlant.

Uložte jogurt pod deku

Pokud budete chtít, můžete téměř hotový jogurt přelít do jiné nádoby, nebo na hrnec dejte pokličku. Nádobu s jogurtem dobře zabalte silnou dekou nebo případně peřinou. Měl by být dobře izolovaný. Nechte ho tam ležet alespoň dvanáct hodin.

Druhý den na snídani budete mít už jogurt hotový. Můžete si do něj přidat ovoce, aby byl ještě chutnější. O tom, jak skladovat česnek, aby vám vydržel dlouho lahodný, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?