Poletují vám po zahradě sršni? Nezbavujte se jich, dobře vám poslouží

 Zahrada 
21. června 2019 11:00 / Marie Popelková
  16
📷
4 fotografie v galerii
Sršně by měli zahradníci vítat s otevřenou náručí Internet
Na přítomnost bodavého hmyzu lidé reagují různě a obvykle když k někomu na pozemek přiletí sršeň, vyvolá to v mnohých obavy. Přitom sršni jsou vlastně docela mírumilovní živočichové a jejich jed je podstatně slabší, než je tomu v případě včely. A navíc v zahradách zastanou sršni hodně práce, kterou každý zahrádkář rozhodně ocení.

Sršni svou velikostí a hlasitým bzučením budí respekt, obavy z tohoto hmyzu ale rozhodně nejsou na místě. Má sice v sobě více jedu než vosa nebo včela, ale na druhou stranu je daleko slabší. Malá myš o váze 25 gramů při pokusech přežila až šest sršních bodnutí. Je ale pravdou, že sršní bodnutí bolí víc než včelí. Je to tím, že jeho jed obsahuje vyšší dávku acetylcholinu – organického neurotransmiteru, což je látka obsažená v každém nervosvalovém spoji člověka i zvířete. Ta má na starosti přenos nervového vzruchu mezi koncovým nervem a svalovým vláknem.

Sršni se útokům brání

Jinak jsou ale sršni považováni za docela mírumilovný hmyz. Na rozdíl od agresivních vos si člověka prakticky nevšímají a hned tak ho nenapadnou. Citliví jsou pouze na dvě věci - chaotické máchání rukou a své  hnízdo. Pokud si ve vaší blízkosti sršni postavili hnízdo, je dobré se od něj držet dál, a to alespoň dva metry. A pokud k vám přiletí, zachovejte klid a nemáchejte kolem sebe zběsile rukama. Sršeň vám nic neudělá a zase odletí.

I když není snadné sršně rozlítit, není radno si s tím zahrávat. Na rozdíl od vos nebo včel mají totiž jednu méně známou zbraň - dokáží vystříknout jed až do vzdálenosti 40 centimetrů. Případný zásah očí je v takovém případě krajně nepříjemný, jed pálí a může způsobit krátkodobou zimnici. K tomuto útoku se obvykle uchýlí ve chvíli, kdy se cítí obzvláště ohrožení.

Užitečný soused

Zahrádkáři by si ale měli sršně hýčkat. Jelikož jde totiž o dravce hmyzí říše, likvidují například larvy a housenky nejrůznějších hmyzích škůdců. Obyvatelé průměrného sršního hnízda (cca 700 jedinců) mohou za den zkonzumovat až jeden kilogram škůdců. A to není málo.

Sršni si pochutnávají také například na dotěrných mouchách, ovádech nebo komárech. Pokud tedy rádi trávíte čas na zahradě, určitě tuto službu, kterou vám sršni zajistí, oceníte. Jeden jediný sršeň dokáže denně ulovit až několik desítek kusů much či jiného hmyzu.

Na druhou stranu je pravdou, že sršni zahrádkářům rádi ničí úrodu ovoce. Tomu se dá ale snadno předejít. Stačí sršňům nabídnout misku s vodou. Ovoce totiž nakusují za účelem získání tekutiny.

Nech sršně žít

Pokud si sršni vybudovali v okolí vašeho domu hnízdo, máte hned několik možností, jak s tím naložit. Můžete si na pomoc pozvat deratizátora, který vás sršňů zbaví. Bude vás to stát přibližně kolem dvou tisíc korun.

Pokud vás ale sršni přímo neohrožují, nechte je žít. Každé hnízdo na podzim vymírá. Přežívá jen královna, která hnízdo někdy v září opustí a na jaře pak zakládá nové. Pokud máte ve stodole sršní hnízdo, můžete zkusit vydržet do podzimu a hnízdo odstranit v době, kdy bude prázdné a nebude hrozit žádné pobodání. Na jaře je pak dobré místo zkontrolovat, zda si sršni v místě nestaví hnízdo nové. Není to sice pravděpodobné, protože sršni si z důvodu ochrany před parazity hledají nová útočiště. Některá místa si ale jako na potvoru oblíbí. Dalšímu zahnízdění lze předejít třeba ucpáním spár a míst, kterými se sršni dostávají k hnízdu. O tom, jak vyrobit past na vosy, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve