Kam s kuchyňskými zbytky? Kompostujte i v zimě!

 Zahrada 
06. ledna 2017 03:40 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čerstvý materiál vždy smíchejte s tím, který je ve vrchní části kompostu.  Shutterstock
Necháváte v zimním období kompostér na zahradě zapadnout sněhem a všechny zbytky biologického odpadu z kuchyně dáváte rovnou do koše, protože se domníváte, že se kompostování v zimě zastaví? Omyl! Proces se vlivem chladu pouze zpomalí! Pokračujte v tom i v zimě a na jaře už se můžete těšit na výživný kompost!

Pokud se chystáte kompostovat i v čase, kdy půda zapadne sněhem, tak se na to musíte předem pořádně připravit. Před zimním obdobím zajistěte v kompostéru dostatek biologického materiálu – čím víc, tím líp. Uvnitř totiž vznikne větší teplo, které tolik potřebné aerobní bakterie, žížaly a půdní organismy potřebují. V zimě se totiž ukrývají před chladem hlouběji v kompostu kvůli teplu.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Při kompostování platí jednoduché pravidlo, a tím je míchání zelených dusíkatých materiálů (tráva, kuchyňský bioodpad nebo zbytky ze zahrady) se suchými uhlíkatými (dřevěná štěpka, piliny, hobliny, listí či sláma). Proto je ideální mít v zásobě odřezky z větviček či pohrabané listí ze zahrady. K čemu je to vlastně potřeba? V zimním období ho totiž budete postupně přidávat k odpadu z kuchyně, aby se zachoval vyvážený podíl bioodpadu.

NEZAPOMÍNEJTE PROMÍCHAT

Po každém přidání čerstvého bioodpadu do kompostéru musíte nový materiál promíchat s tím, který se nachází na vrchní části. Čerstvý materiál však nezakopávejte hluboko do kompostu. Unikalo by tak z něj teplo a plyny, které vytvářejí životní prostředí pro naše malé pracanty (půdní mikroorganismy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Kate Middleton zazářila na zahradní party v korálových šatech

Styl

Brambory je vhodné konzumovat často. Obsahují nespočet živin a také dobře zasytí

Dům a zahrada

Posedíte si rádi večer na zahradě? Zasaďte si květiny, které nejvíce voní v noci

Zavřít reklamu