Kam s kuchyňskými zbytky? Kompostujte i v zimě!

 Zahrada 
06. ledna 2017 03:40 / Marie Popelková
  0   0
📷
2 fotografie v galerii
Čerstvý materiál vždy smíchejte s tím, který je ve vrchní části kompostu.  Shutterstock
Necháváte v zimním období kompostér na zahradě zapadnout sněhem a všechny zbytky biologického odpadu z kuchyně dáváte rovnou do koše, protože se domníváte, že se kompostování v zimě zastaví? Omyl! Proces se vlivem chladu pouze zpomalí! Pokračujte v tom i v zimě a na jaře už se můžete těšit na výživný kompost!

Pokud se chystáte kompostovat i v čase, kdy půda zapadne sněhem, tak se na to musíte předem pořádně připravit. Před zimním obdobím zajistěte v kompostéru dostatek biologického materiálu – čím víc, tím líp. Uvnitř totiž vznikne větší teplo, které tolik potřebné aerobní bakterie, žížaly a půdní organismy potřebují. V zimě se totiž ukrývají před chladem hlouběji v kompostu kvůli teplu.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Při kompostování platí jednoduché pravidlo, a tím je míchání zelených dusíkatých materiálů (tráva, kuchyňský bioodpad nebo zbytky ze zahrady) se suchými uhlíkatými (dřevěná štěpka, piliny, hobliny, listí či sláma). Proto je ideální mít v zásobě odřezky z větviček či pohrabané listí ze zahrady. K čemu je to vlastně potřeba? V zimním období ho totiž budete postupně přidávat k odpadu z kuchyně, aby se zachoval vyvážený podíl bioodpadu.

NEZAPOMÍNEJTE PROMÍCHAT

Po každém přidání čerstvého bioodpadu do kompostéru musíte nový materiál promíchat s tím, který se nachází na vrchní části. Čerstvý materiál však nezakopávejte hluboko do kompostu. Unikalo by tak z něj teplo a plyny, které vytvářejí životní prostředí pro naše malé pracanty (půdní mikroorganismy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Paris Hilton se bude za pár dní vdávat. Svatební hostina bude na dědečkově panství

Styl

Mnoho lidí si stále neumí umýt ruce. Přitom na správném postupu teď záleží více než kdy jindy

Dům a zahrada

Zazimování levandule. Pozor si dejte hlavně na stonky

Zavřít reklamu