Časté chyby při úklidu přidělávají zbytečně práci. Vyvarujte se jich

 Dům 
17. června 2019 10:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chyby při úklidu přidělávají zbytečně práci Depositphotos
Každý se snaží si svůj byt nebo dům vybavit podle svého gusta. Jenže jen toto nestačí k tomu, abyste se domů rádi vraceli. O domácnost je nutné také pravidelně pečovat. Při úklidu ale mnoho lidí dělá zbytečné chyby.

Do úklidu se zřejmě nikdo nehrne, ale bez něj by i sebelépe vybavený interiér vypadal po čase hodně zpustošeně. Když už se do úklidu pustíte, je dobré provádět očistu svého příbytku maximálně efektivně. Jakých chyb se lidé při úklidu dopouštějí nejčastěji?

Uklízejte shora dolů

Mnoho lidí začíná úklid luxováním podlahy. Tento postup ale není správný. Pokud totiž po umytí podlahy uklízíte povrchy stolů, skříněk a podobně, podlahu s největší pravděpodobností znovu zašpiníte. Je lepší nejprve vymést z rohů pavučiny, uklidit věci, setřít prach a luxování či vytírání podlahy nechat až na konec. A místnost uklízejte vždy odzadu dopředu.

Nepodceňujte organizaci práce

Bezhlavý úklid nikam nevede. Pokud patříte mezi ty, kteří začínají s úklidem vždy v té místnosti, kde je nepořádek největší, je na čase to změnit. Pokud vytřete chodbu a pak ji cestou do ostatních místností znovu ušpiníte, je to poměrně marná práce. Začněte proto s úklidem v nejméně využívaných místnostech a systematicky postupujte. Nakonec se pusťte do úklidu kuchyně, chodby a koupelny. A pozor, vždy uklízejte postupně jednotlivé místnosti. Když zrovna uklízíte v ložnici, nenechte se za žádných okolností vyvést z míry špinavým umyvadlem v koupelně. Až budete mít jednu místnost vypulírovanou, můžete se pustit do další.

Pravidelný úklid

Není tak moc podstatné, zda se do úklidu bytu pustíte jednou nebo dvakrát do týdne či zda si na pořádek vyčleníte všední den nebo víkend. Nastavte si režim, jaký vám vyhovuje a snažte se jej dodržet. Pokud interiér budete uklízet pravidelně, bude vypadat rozhodně lépe, než když se do vyčištění domácnosti budete pouštět nepravidelně a jen nárazově. Pravidelností a důsledností ušetříte čas a i práce bude méně.

Neviřte prach

Pokud chcete, aby byl váš úklid opravdu efektivní, je třeba zabránit víření prachu, který pak znovu usedá na již očištěné plochy. Při otírání prachu používejte mokrý hadr všude, kde je to možné. Toto pravidlo platí i u podlahy. Prach se také drží v sedacích soupravách, které je také potřeba pravidelně čistit, i když ne tak často jako podlahy, kuchyňskou linku nebo koupelnu.

Okna nemyjte při slunečném počasí

Slunce je při mytí oken velmi nekompromisní a vy se můžete snažit jakkoliv, na oknech budou pořád vidět šmouhy a otisky. Daleko lépe uděláte, když se do mytí oken pustíte tehdy, když bude pod mrakem. O tom, jak si mytí oken co nejvíce usnadnit, jsme psali zde.

Zapomeňte na univerzální čističe

Na trhu jsou k dostání různé čističe, které slibují, že zvládnou vyčistit vše od koupelny přes podlahy až po nábytek. Nevěřte tomu. Co je vhodné na kachličky nemusí být to nejlepší na dřevěnou podlahu, zrcadlo nebo lesklá kuchyňská dvířka. Snažte se pořídit přípravky určené na úklid konkrétního materiálu, s výsledkem budete určitě lépe spokojeni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008