Pěstování rajčat pro začátečníky i pokročilé. Bohaté úrody dosáhnete díky několika trikům

 Zahrada 
24. dubna 2021 10:49 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během pěstování rajčat je potřeba dodržovat několik zásad Depositphotos
Žádné rajče nechutná lépe než to, které si sami vypěstujeme. Aby byla sklizeň bohatá, je potřeba rajčatům připravit co nejlepší podmínky a pravidelně se o ně starat. Ukážeme si, na co dát při pěstování rajčat pozor a jak dosáhnout bohaté úrody.

Kdo by nesnil o takové úrodě, kdy máme rajčat doslova na rozdávání. Přitom na tom není nic složitého. Pokud nemáte záhon, kde rajčata pěstujete, nezoufejte. Tipy, které se dočtete, platí i pro rajčata pěstovaná v květináčích na balkoně.

Dřevní popel a úrodná hlína

Při přesazování přidejte do každé jamky jednu hrst dřevního popela a jednu hrst nějaké úrodné půdy (ideálně buď kompostové nebo přímo určené na rajčata). A pokud si koupíte rajčata k pěstování na balkoně, tak při přesazování do většího květináče nebo truhlíku proveďte stejný postup. Nakonec kolem každého rajčete dřevní popel lehce rozprašte. Při sázení do záhonu nechte mezi rajčaty rozestup alespoň 60 cm. Pokud pěstujete rajčata v květináči, zjistěte, do jaké velikosti dorostou a podle toho volte velikost květináče.

Zavlažování

Abyste dosáhli bohaté úrody, rajčata musíte skutečně pravidelně zavlažovat. Nejdůležitější je zalévání během prvního týdne po zasazení, aby se rostlinky dobře ujaly a zakořenily. Posléze zalévejte rajčata pravidelně a přiměřeně.

Pokud rajčata velmi svinují listy, nezaléváte je dostatečně. Jestliže vám rajčata praskají a pukají během dozrávání, může to být z teplotních šoků, tj. zaléváte moc po dlouhé době, kdy je půda už vysušená.

Rajčata zalévejte zdola, ke kořenům, nikdy ne shora, neboť by to mohlo vést k rozvoji různých plísní.

Hnojení

Ukazatelem, kdy začít rajčata hnojit, je vytváření plodů. Tedy jakmile se začnou tvořit rajčátka, můžete provést hnojení. Poté hnojte podle toho, jaký typ hnojiva jste zakoupili. Produkt od produktu se to liší. S hnojením to nikdy nepřehánějte.

Zastřihávání a odstraňování sekundárních výhonků

Tento krok je velmi důležitý, pokud chcete bohatou úrodu. Pokud byste totiž rajče nechali růst tak, jak je, měli byste spousty listů a výhonků a málo rajčat. Energie a výživa by totiž šla do nových výhonků a listů.

Jak na to? Ze začátku zastřihávejte (opatrně odlamujte) veškeré sekundární výhonky. Zachovejte pouze dva hlavní. Pokud vidíte, že je rajče silné a hezky roste, můžete ponechat 1 až 2 sekundární výhonky.

Dalším tipem je, že na konci srpna odstraníte vršek rajčete, a to tak, aby nad posledním květenstvím zbyl ještě jeden list. Proč to dělat? Je to z toho důvodu, aby vám poslední plody a květy dozrály před prvními mrazy.

Upevněte k rajčeti oporu

Rajčata mají tendence k tomu se lámat. Proto použijte různé opěrné pomůcky, abyste minimalizovali toto riziko. Zejména v období, kdy rajčata už mají plody, je potřeba rostliny zajistit nějakou tyčkou nebo opěrkou. Tíhou by se mohlo rajče zlomit.

Obírejte zežloutlé listy

Při pěstování rajčat pravidelně odebírejte listy, které jsou staré, suché, opadané nebo zežloutlé. Jsou totiž náchylné k napadení různými chorobami a plísněmi, což se pak přenese i na zdravé rajče.

Pokud uvidíte, že je vaše rajče napadené nějakou plísní, to znamená, že se na listech budou objevovat hnědé nebo šedé skvrny, které posléze ztvrdnou, musíte ihned jednat. Odstraňte veškerá postižená místa a rostlinu nastříkejte ochranou proti plísni. Dále čtěte: Je nejvyšší čas pro výsev trávníku. Jak postupovat, aby se vám travní směs uchytila

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve