Praktická a jednoduchá cesta na půdu, když máte doma málo místa

 Dům 
23. června 2019 07:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schody jsou ideálním řešením, pokud v domě nemáte moc místa Depositphotos
Kvůli nedostatku místa je vaší jedinou cestou na půdu žebřík, který musíte vždy v případě potřeby vytáhnout z komory? Zvolte praktičtější možnost v podobě stahovacích půdních schodů. Na instalaci si ani nemusíte volat odborníka.

Ze všeho nejdříve je potřeba vybrat samotné schody, mezi nejčastější materiály patří ocel a dřevo. U prvního zmiňovaného materiálu se můžete spolehnout na větší stabilitu, pevnost a nehořlavost. Výhodou je také to, že nepodléhají hnilobě a dřevokaznému hmyzu. Na druhou stranu se smiřte s tím, že kvůli jejich hmotnosti je potřeba počítat s mohutnější nosnou konstrukcí.

Ochrana dřeva

U celodřevěných schodů je potřeba věnovat pozornost ochraně proti plísním a dřevokaznému hmyzu. Pokud opatření nepodceníte, budete s výběrem dřeva spokojení, je celkově lehčí a z hlediska tepelné vodivosti je vhodnější. Pořídit lze schody i v kombinaci dřeva a oceli. Nejčastěji se ze dřeva vyrábí korpus schodů a víko, žebřík je pak ocelový. Ohledně vhodných rozměrů schodů se raději poraďte s odborníkem.


Pokud máte vhodné schody, můžete se pustit do jejich montáže. Sami to rozhodně nezkoušejte, na pomoc si povolejte dva pomocníky. Nejprve je potřeba uchytit rám schodů do stavebního otvoru pomocí čtyř kotevních šroubů s maticemi, které se nasadí do nachystaných otvorů ve čtyřech rozích rámu schodů. Nyní vyzvedněte schodiště do stavebního otvoru a v horním půdním prostoru přichází na řadu upevnění rámu schodiště čtyřmi kusy nosníků.

Montáž schodů

Nosníky se položí úhlopříčně přes rohy otvoru a upevní šrouby s maticemi. Šrouby pořádně utáhněte. Po úspěšné montáži přichází na řadu testování. Vyzkoušejte otevírání a zavírání schodů, vše musí probíhat bez problémů, schody by po stažení měly být pevné. Víko schodiště se otvírá stahovací tyčí, která je součástí balení. Jaké vybrat venkovní schody, jsme psali zde.

Zajištění rovnoběžnosti horní plochy nášlapů s podlahou zajistí výšková regulace pomocí spodních nožiček. Při koupi se zaměřte na to, aby byly z měkkého materiálu, aby se při vystupování do podkroví nepoškrábala podlaha. Na závěr ještě na půdě nasaďte a přišroubujte horní madla po obou stranách rámu schodů pro snazší výstup.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod