Také okna potřebují zazimovat, aby přečkala mrazy. Jak na to?

 Dům 
01. listopadu 2019 10:23 / Veronika Prášilová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nepodceňujte předzimní údržbu oken Depositphotos
Před zimou se snad každý z nás zabývá zazimováním zahrádky, přesunem rostlin z venku domů, ošetřováním auta. Zkrátka děláme spoustu věcí, aby náš movitý majetek bez úhony přečkal mrazy. Ale ruku na srdce, věnujete také pozornost svým oknům a exteriérovým dveřím? Ať jsou plastové či dřevěné, všechny potřebují chvíli vašeho času, abyste jim co nejvíce prodloužili životnost.

Okna se nejčastěji umývají na jaře, aby se blýskala a sousedi uznale pokyvovali. Mnohem důležitější je ale jejich mytí a údržba na podzim, a to nejen kvůli estetičnu. Co je tedy zapotřebí udělat, abyste zlepšili jejich funkčnost a udrželi je i pro příští léta (a zimy) v perfektní kondici?

Mytí skel je až tím posledním

Nejprve při otevřených oknech či dveřích pečlivě umyjte rámy, těsnění a odtokové otvory ve spodní části. Stačí k tomu voda s trochou běžného saponátu nebo mýdlový roztok. Vyvarujte se přípravků s rozpouštědly (aceton, benzin) a jinými agresivními látkami včetně abrazivních. Zabráníte poškrábání rámů, poleptání a nechtěnému zabarvení. Na čištění použijte například staré bavlněné tričko nebo jemnou část houbičky na nádobí.

Ošetřete těsnění

Prohlédněte těsnění, které musí být pružné a po zmáčknutí se vracet do původního stavu. Jestli zjistíte, že je těsnění zpuchřelé, odtržené nebo jinak vážněji poškozené, vyměňte jej za nové. Chcete-li to udělat sami, držte se doporučení výrobce oken nebo si nechejte poradit ve specializovaných prodejnách.

Těsnění by se mělo nejméně dvakrát ročně ošetřovat silikonovým olejem, důležité je to právě před zimou. Osvědčil se také olej na šicí stroje. Naprosto nevhodný je kuchyňský olej. Zakápněte také panty, pohyblivé části kování a vyznačené mazací otvory.

Máte okna se zimním režimem?

Pokud okna drhnou nebo správně nedoléhají, seřiďte je podle návodu výrobce. Netroufnete-li si na to, poraďte se se sousedy nebo se obraťte na servis. Dotáhněte také kliky. Většina novějších oken je opatřena přepínačem jarní a zimní ventilace (menšího vyklopení). Jestli vaše okna tuto součástku mají, otočte ji do příslušné polohy.

Nakonec se pusťte do skel, tady už vám asi příliš radit nemusíme. Ze zkušeností ale upozorníme na dekorace. Blíží se Halloween a Vánoce a děti si určitě budou chtít vyzdobit i okna. Používejte raději nálepky a jiné dekorace z obchodů, které by neměly po sundání zanechat na oknech nevhodné lepidlo. To se pak velmi špatně odstraňuje.

Větrání je a není věda

Poslední radou, jak udržet vaše okna ve skvělé kondici, je správně větrat. Dlouho otevřená ventilačka má za následek kondenzaci vody a vznik plísně na rámech a v okolí oken. Mikroventilace také není vhodná, kondenzující voda namrzá a poškozuje těsnění. Ideální je rychlé intenzivní vyvětrání.

Otevřete tedy na pár minut všechna okna i dveře. Vzduch se rychle vymění a stěny se nestihnou ochladit. Navíc ušetříte za topení, protože – jak je dokázáno - čerstvý vzduch se prohřeje daleko rychleji. Takto bychom měli větrat alespoň dvakrát denně. O dalších tipech na správné větrání píšeme zde.

Nechejte větrat děti, bude je to bavit

Výbornou pomůckou je vlhkoměr, který bývá běžnou součástí domácích meteostanic. Relativní vlhkost v domácnosti by v zimě neměla překročit 60 %, ideální je pod 50 %. Při vysoké vlhkosti totiž mohou na stěnách vznikat plísně. Při intenzivním větrání vlhkost velmi rychle klesá. Toto vám určitě rády pomohou hlídat děti. Zimní větrání tedy nechejte na nich, budou se cítit užitečně a vám odpadne jedna starost. A nezapomeňte jim i na tu chvíli dát raději bundu a čepici.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47